Sivut

21.10.2019

KOHTI TASAPAINOISTA ARKEA - NÄIN JAKSAT PAREMMIN

Täällä blogissakin on tullut jo esiin, että oon kokenut tämän syksyn uuvuttavana ja kokonaisuudessaan jotenkin hankalana ajanjaksona elämässäni. Osa tähän vaikuttavista asioista on sellaisia, joihin en pysty itse vaikuttamaan. Parin viikon hankaluuksien jälkeen kuitenkin heräsin ajatukseen, että haluan tehdä kaiken voitavani sen eteen, että arjesta tulisi taas sujuvampaa ja mukavampaa. Ryhdyin siis miettimään, mitkä asiat voisivat saada mut jaksamaan paremmin, miten pystyisin työskentelemään tehokkaasti silloinkin kun motivaation taso on vähäinen, ja miten mun arki yksinkertaisesti sujuisi vähän vaivattomammin.

Näistä pohdinnoista sai alkunsa postaussarja, jonka tarkoituksena on laittaa yhdessä arki balanssiin. Tai ainakin yrittää omaksua parempia toimintatapoja ja muuttaa ne pysyviksi rutiineiksi, jonka seurauksena se arkikin toivottavasti helpottuu. Itsestäänselvyyksien sijaan luvassa on niin sanotusti seuraavan tason niksejä ainakin väsymyksen karkottamiseen, aikatauluttamiseen ja tehokkaana pysymiseen. Lähde säkin mukaan kohti tasapainoista arkea!

Kaikki tietävät, että jaksamisen peruspilarit ovat lepo, liikkuminen ja ravinto. Entä sitten, kun kaikki edellä mainitut ovat jotakuinkin kunnossa, mutta unihiekka ei silti tahdo karista silmistä ja aamuväsymys ei hälvenekään päivän mittaan? Entä kun havahdut siihen, että keskittymiskyky herpaantuu pienimmästäkin ärsykkeestä, ja mikään tekeminen ei oikein etene, saati sitten innosta?


X PRIORISOI. Etenkin väsymyksen ollessa pahimmillaan pitää osata priorisoida. Tee päivän aikana vain sellaiset asiat, jotka on pakko tehdä juuri sinä päivänä ja jätä muu myöhemmälle. Pakollisia asioita ei kuitenkaan missään nimessä kannata päästää kasautumaan. Valmiiksi väsyneenä se pitkäksi paisunut to do -lista on nimittäin entistäkin ylitsepääsemättömämpi. Jos mitään ei siis voi siirtää, kaiken a ja o on jakaa hommat tasaisesti eri päiville. Mieti myös mihin kannattaa panostaa minkäkin verran: sekä koulussa, töissä että harrastuksissa on luultavasti niitä rutinijuttuja, joihin ei tarvitse käyttää niin paljoa aikaa ja sitten taas niitä oikeasti tärkeitä asioita, jotka on tehtävä huolella.

X ÄLÄ OTA PUHELINTA SÄNKYYN. Selailet kuitenkin somea tai luet sähköposteja kauemman kuin sen viisi minuuttia, ja sulle tulee kiire. Aamu lähtee paljon virkeämmin käyntiin, kun peset kasvot ja juot lasin viileää vettä. Illalla taas nukahdat paremmin, kun sinertävä kännykän valo ei ole viimeinen asia, jonka näet ennen kuin painat silmäsi kiinni.

X INNOSTU. Innostus karkottaa väsymyksen pois tehokkaammin kuin mikään muu. Jos motivaatiota ei siis ole kuin minimaalisesti, hyvä kikka voi ollakin tehdä jotain ihan muuta kuin oli tarkoitus. Innostavan tekemisen jälkimainingeissa se tylsä ja epämotivoivakin asia voi sujua paremmin ja jos ei muuta, innostuminen saa sut pirteämmäksi. Joskus mikään ei kuitenkaan innosta. Silloin on vain pakotettava itsensä aloittamaan. Monesti alun jälkeen on paljon helpompi jatkaa. Ensin pitää vain päästä vauhtiin.

X ÄLÄ SUUNNITTELE PITKÄLLE. Ehkä paras neuvo, jonka isäni on koskaan minulle antanut: keskity vaikeina aikoina yhteen päivään tai jopa yhteen tuntiin kerrallaan. Väsyneenä lähitulevaisuudenkin suunnittelu voi väsyttää lisää. Älä siis ryhdy laskemaan tunteja seuraavaan viikonloppuun, vaan keskity selviytymään meneillään olevasta päivästä ja sen hommista. Keskity ensin laittamaan tavarat paikoilleen, sitten tiskaamaan, sitten lähettämään sähköposti ja sisällyttämään siihen kaikki tarvittava ja niin edelleen. Kun suuntaat kaiken energiasi siihen, mitä kulloinkin teet, voit saada väsymyksen kourissakin yllättävän paljon aikaan.


X JUO RIITTÄVÄSTI VETTÄ. Kun juo säännöllisesti päivän mittaan vettä, vireystaso pysyy pääsääntöisesti paljon korkeammalla.

X VALMISTAUDU AAMUUN EDELLISENÄ ILTANA. Valitse vaatteet ja ota ne valmiiksi esiin, täytä vesipullo, pakkaa tavarat, valmistele aamupala (edes osittain)… Aamut helpottuvat pienellä etukäteisvalmistelulla hurjasti, ja mikä parasta: valmistelu mahdollistaa hetken lisää unta.

X ASETA VÄLITAVOITTEITA. Suursiivous tai pitkä essee voi tuntua ylitsepääsemättömän uuvuttavalta ja vaikealta urakalta. Välitavoitteet kuitenkin tekevät isostakin projektista helpommin käsiteltävän ja voivat ehkäisevät parhaimmillaan uupumisen tunnetta. Kun asettaa tarpeeksi pieniä välitavoitteita, saa kokea varmemmin myös onnistumisen tunteita.

X PUHU. Puhuminen ei poista väsymystäsi, mutta kun sanot sen ääneen, ihmiset ympärilläsi osaavat todennäköisemmin suhtautua sinuun tilanteen vaatimalla tavalla, eivätkä ihmettele esimerkiksi huolimattomuusvirheitäsi niin herkästi. Lisäksi avoimuus voi rohkaista jonkun muunkin myöntämään uupumuksensa ääneen.


Jos sulla on vielä joku timanttinen niksi arjessa jaksamiseen, jaa se kommenteissa, niin me muutkin päästään hyödyntämään sitä!

2 kommenttia :

  1. Ihan loistavia asioita Jenny olet tähän listannut! Mä lisäisin tohon vielä, että "näe hyvät asiat ympärilläsi". Stressaavimpinakin hetkinä helpottaa, kun löytää elämästään onnen murusia. Tsemppiä syksyyn! ❤ -Merja-serkku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista ja tsempeistä <3 Noiden onnen murusien löytäminen on kyllä tärkeämpääkin tärkeämpää. Varsinkin silloin, kun stressaa oikein paljon.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }