Sivut

26.5.2016

KAIKKI JOURNALISTIIKAN & VIESTINNÄN PÄÄSYKOKEISTA TAMPEREELLA

Moikka! Mä ehdin jossakin kohtaa jo vähän lupaillakin juttua pääsykokeista ja nyt on vihdoinkin aika kertoa kaikki journalistiikan & viestinnän pääsykokeista Tampereella ja valmistautumisestani niihin. Varautukaa pitkään sepustukseen...

PÄÄSYKOEMATERIAALIT

Pääsykoemateriaaleina oli noin 200-sivuinen kirja nimeltä Mediayhteiskunta ja sen lisäksi kolme artikkelia. Mediayhteiskunnan aiheita ovat esim. sosiaalinen media, median valta, mediamaiseman muutos ja erilaiset vuorovaikutuksen tyypit. Artikkelien aiheet olivat taas: miesten tukea antava viestintä eroavalle ystävälle, ammatilliset viestintäsuhteet (eli suhde esim. lääkärin ja potilaan välillä) sekä journalistien ammatti-identiteetti muutosten keskellä. Luettavaa oli kokonaisuudessaan reilu 300 sivullista.


VALMISTAUTUMINEN

Itselläni viimeiset kirjoitukset olivat 1.4. ja pääsykokeisiin lukemisen aloitin siitä parin päivän kuluttua. Pääsykoepäivä oli tänä vuonna 11.5., joten aikaa oli hieman yli viisi viikkoa. Pääsykokeet ovat siis Tampereella yleensä toukokuun puolivälissä - joskus hieman aiemmin, joskus taas vähäsen myöhemmin. Luin kirjan ja artikkelit loppujen lopuksi viidesti läpi erilaisia lukutekniikkoja hyödyntäen.


1. lukukerta: Aloitin lukemalla kirjan läpi kuten minkä tahansa muunkin kirjan. En ymmärtänyt kaikkea ja moni asia jäi vielä hämäräksi, mutta ajattelin ensimmäisen lukukerran olevan vasta eräänlainen tutustuminen materiaaliin. Samoin tein artikkelien kanssa.
2. lukukerta: Alleviivasin kirjasta ja artikkeleista mielestäni tärkeimmät kohdat ja luin materiaalit läpi astetta intensiivisemmin. Mediayhteiskunnassa on paljon erilaisia käsitteitä ja alleviivasinkin kirjasta aina käsitteet selityksineen.
3. lukukerta: Luin kirjan ja artikkelit normaalisti läpi, mutta keskityin tällä kertaa alleviivaamiini asioihin. Pyrin opettelemaan erityisesti Mediayhteiskunnan käsitteitä, koska niitä on kysytty viime vuosina pääsykokeissa aina - yleensä 4 käsitettä selityksineen.
4. lukukerta: Neljännellä lukukerralla aloin kirjoittaa muistiinpanoja alleviivauksiani hyödyntäen. Kirjoitin muistiinpanot aina muutamasta alaotsikosta kerrallaan ja kun sain yhden kappaleen muistiinpanot valmiiksi, luin ne läpi ennen seuraavaan kappaleeseen siirtymistä.
5. lukukerta: Keskityin viimeisellä lukukerralla erityisesti kohtiin, jotka tunsin osaavani vielä heikommin.


muuta mitä tein:
-googletin muutamat oudot sanat
-mietin esimerkkejä tärkeimpiin asioihin
-katsoin täältä mitä viime vuosina on kysytty ja mietein mitä tänä vuonna voitaisiin kysyä (arvasin kaksi tehtävää, joita kysyttiin) Suosittelen ehdottomasti oli kyseessä mikä pääsykoe hyvänsä, sillä auttaa nimittäin huomattavasti lukemisessa jos voi jättää jotain epäoleellisempaa vähemmälle huomiolle!
-katsoin meidän lukion äikänkirjasta pikaisesti eri juttutyypit ja niille tyypilliset piirteet eli mikä on tyypillistä esim. kolumnille, joka on usein pitänyt pääsykokeissa kirjoittaa (kuten myös tänä vuonna)
-viimeisinä päivinä kirjoittelin 50 sanan selitykset lähes kaikkiin Mediayhteiskunnan käsitteisiin (pääsykokeissa sanaselitysten maksimisanamäärä on ollut juurikin se 50) Suosittelen muuten todellakin tätä, koska 50 sanaa on sen verran pieni määrä kuitenkin että helposti jää jotain oleellista pois. Kun on etukäteen poiminut niitä oleellisimpia asioita, ne palautuvat helpommin mieleen itse kokeessa, eikä tule kirjoiteltua sitä ensinnä mieleen tullutta vähän aiheen vierestä juttua.


PÄÄSYKOE: TEHTÄVÄT, AIKA, EVÄÄT...

aika: 4h, tunnin jälkeen sai lähteä
Itselläni tuli lopussa hieman kiire, vaikka sain A-osan mielestäni melko nopeasti pois alta enkä pitänyt oikeastaan ollenkaan taukoa. Kannattaa siis olla ripeä ja yrittää jo tehtäviä tehdessä arvioida vähän sanamääriä. Jos nimittäin sanamäärät ylittyvät tai alittuvat niin pisteitä tippuu pois.
eväät: Eväitä sai ottaa, mutta kirjoitusten tapaan käärepapereita ei saanut olla.
muu tarvittava: Jonkinnäköiset henkkarit on ehdottomasti oltava mukana, niitä nimittäin kysytään. Muuten luultavasti riittävät ihan perus kirjoitusvälineet, tosin kannattaa aina vielä tarkistaa nämä välinejutut sen oppilaitoksen sivuilta, johon on hakemassa!
tehtävät: Tehtäviä oli tämän vuoden kokeessa seitsemän, kuten monena muuna vuonnakin. Neljä tehtävää oli omistettu Mediayhteiskunnan käsitteille ja niiden selityksille. Kolme neljästä oli perus sanaselitystä maksimisanamääränä tuo edellämainittu 50. Neljänteen sanaselitykseen oli lisätty pientä twistiä ja käsitettä piti myös soveltaa erääseen juttuun, minkä vuoksi maksimisanamääräkin oli nostettu kahdeksaankymmeneen. Neljä ensimmäistä tehtävää muodostivat kokeen A-osan, joka siis tarkastetaam kaikilta.
  B-osan tehtävät olivat A-osaa huomattavasti vaikeampia ja ne perustuivat artikkeleihin sekä vasta kokeessa jaettavaan materiaaliin, joka oli tällä kertaa lehtijuttu Punaisen Ristiin kohdistuneista vihapuheista ja järjestön kasvaneista keräystuloista. B-osa tarkistetaan vain A-osassa parhaiten onnistuneilta 300:lta. B-osassa piti suunnitella ja piirtää edellämainittuun juttuun kolme erilaista kuvaa: pääkuva, pienempi kuva ja jonkinnäköinen grafiikka. Lisäksi B-osassa piti kirjoittaa kolumni (max. sanamäärä taisi olla 300), jossa piti soveltaa tietoja kahdesta artikkelista ja yhdistää aihe vielä kokeessa jaettuun lehtijuttuunkin. Kolmas B-osan tehtävä olikin sitten erään lauseen perustelu kolmannen artikkelin pohjalta. (max. sanamäärä muistaakseni 200 sanaa) Harmi kun en nyt muista näitä tehtävänantoja paremmin, se ois varmasti selkeyttänyt noita paria viimeistä tehtävää... mutta jos aihe kiinnostaa tai oot peräti harkinnut hakevasi kyseiseen paikkaan, niin tänne pitäisi jossain kohtaa ilmestyä tämän vuoden pääsykoe!


TILASTOT & TULOKSET

Täältä löydät Tampereen yliopistoon hakeneista tilastoja, joista näkyvät mm. hakijamäärät ja alin pistemäärä, jolla kuhunkin koulutukseen on päässyt kunakin vuonna. Itse en halunnut ennen pääsykokeita ylimääräistä stressiä, joten kurkin tilastoja vasta jälkikäteen. Jos nyt kuitenkin joku haluaa tietää ilman sen suurempaa tutkimista niin hiukan pyöristettynä noin joka kymmenes pääsee sisään. Kilpailu on siis melko kovaa, mutta niin on moneen muuhunkin paikkaan ja tämä ei mielestäni ole vielä mikään syy menettää toivoaan jos vain on valmis näkemään vaivaa koulupaikan eteen ja todella tuntee juuri tätä haluavansa opiskella.
  Opiskelijavalintojen tulokset ilmoitetaan viimeistään 1.7. joten siihen asti riittää jännitettävää tällä suunnalla. Tulokset saattavat kuitenkin tulla joitakin päiviä tuota ennen, joten tämä tyttö alkaa varmaankin jo siinä kesäkuun puolivälin jälkeen innoissaan hakemaan postit haha :D

Jos jäi ihan mitä vaan kysyttävää aiheesta niin vastaan mielelläni jos vaan hiukankin osaan, saa ja pitää siis kysyä jos jäi jotain kysyttävää! Ois myös mielenkiintoista tietää onko siellä muita journalistiikasta & viestinnästä kiinnostuneita tai kenties joku, joka opiskelee tai on hakenut opiskelemaan kyseistä alaa? : Jenny

4 kommenttia :

  1. Tosi kiva blogi! Ihanaa kesää ❤

    VastaaPoista
  2. Haha ei oo totta! Me oltiin samoissa pääsykokeissa! :D Mulla eivät noi kokeet olleet se ykkösprioriteetti, enkä niihin oikeastaan lukenutkaan, vaan menin uteliaisuudesta kurkkimaan, että millaiset nuo kokeet olivat. Pidän sulle peukut pystyssä, jotta sulle aukenisi toi paikka :)

    anskisss.blogspot.f

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha aika hauska yhteensattuma kyllä! :D Ihana kun pidät mulle vielä peukkujakin, toivotaan nyt et se paikka mulle tuolta irtoais :)

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }