Oon kokenut kuluneen syksyn ja alkavan talven uuvuttavana ja kokonaisuudessaan jotenkin hankalana ajanjaksona elämässäni. Osa asioista tämän takana on sellaisia, joihin en ole pystynyt itse vaikuttamaan. Parin viikon hankaluuksien jälkeen kuitenkin heräsin ajatukseen, että haluan tehdä kaiken voitavani sen eteen, että arjesta tulisi taas sujuvampaa ja mukavampaa. Ryhdyin siis miettimään, mitkä asiat voisivat saada mut jaksamaan paremmin, miten pystyisin työskentelemään tehokkaasti silloinkin kun motivaatiota ei oikein ole, ja miten mun arki yksinkertaisesti alkaisi sujumaan taas vähän vaivattomammin.
Näistä pohdinnoista sai alkunsa postaussarja, jonka tarkoituksena on laittaa yhdessä arki balanssiin. Tai ainakin yrittää omaksua parempia toimintatapoja ja muuttaa ne pysyviksi rutiineiksi, jonka seurauksena se arkikin toivottavasti helpottuu. Itsestäänselvyyksien sijaan luvassa on niin sanotusti seuraavan tason niksejä ainakin väsymyksen karkottamiseen, aikatauluttamiseen ja tehokkaana pysymiseen. Lähde säkin mukaan kohti tasapainoista arkea!
X TAUOTA OIKEIN. Mitä pidempi urakka on meneillään, sitä suurempi merkitys tauoilla on. Jos joudut istumaan tietokoneen ääressä, lukemaan tai tekemään mitä tahansa samassa asennossa pitkään, tauon aikana kannattaa antaa silmien levätä, venytellä ja vaikka mennä pienelle happihyppelylle ulos - kroppa kiittää, virkistyt ja mikä parasta: olet todennäköisesti tauon jälkeen tehokkaampi. Melkein kaikessa vähänkään pidempään kestävässä tekemisessä iskee jossakin kohtaa myös jumitilanne: samaa asiaa on saattanut pyöritellä niin kauan, että uusia ideoita ei enää synny tai alussa korkealla ollut motivaatio ei enää olekaan niin korkealla. Tähänkin auttaa yleensä parhaiten tauko. Omalla kohdallani on ainakin käynyt tutuksi tilanne, jossa esimerkiksi esseen kirjoittamisesta pitämäni taukopäivän jälkeen kirjoitankin muutamassa tunnissa enemmän kuin mitä olen saanut useammassa päivässä aikaan ennen taukoa.
X TEE PIKKUJUTUT HETI. Joku muukin ehkä allekirjoittaa pienien asioiden siirtelemisen seuraavaksi päiväksi, ensi viikoksi tai vapaapäiväksi? Oikeasti pikkuasioita kannattaisi hoitaa esimerkiksi silloin, kun "ei tässä enää kauheasti mitään ehdi tekemään". Pieniä hoidettavia asioita, kuten ajanvarauksia, tietokoneen päivityksiä ja paperien läpikäymistä on helppo siirtää, mutta ennemmin tai myöhemmin ne kasaantuvat urakaksi, jonka selvittely vie aikaa kymmenen minuutin sijaan useita tunteja.
X 15 MINUUTIN SÄÄNTÖ. Usein aloittaminen on kaikkein vaikeinta. Instagramin selailun jälkeen tulee mieleen sääennusteen tarkistaminen, sitten roskien vieminen ja niin edelleen varsinaisten velvollisuuksien lykkääntyessä tuonnemmaksi. Itsensä voi huijata tekemisen pariin päättämällä vaikkapa lukea tenttikirjaa vartin verran. Kun on aloittanut lukemisen, lukee yleensä ainakin luvun loppuun ja tadaa - homman pariin on saattanut huomaamattaan uppoutua vaikkapa puoleksi tunniksi. Vaikka kyseessä olisi tylsä asia, vauhtiin pääseminen voi saada aikaan jonkinlaisen flow-tilan, milloin tuleekin tarve saavuttaa tietty välitavoite tai hoitaa homma jopa loppuun asti.
Kohti tasapainoista arkea -postaussarjan ekassa osassa käsiteltiin niksejä väsymyksen karkottamiseen. Jos kaamosväsymys kiusaa ja energia on vähissä, kurkkaapa löytyisikö täältä apua!
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti
Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!