Sivut

30.12.2020

VUODEN 2020 TAVOITTEET - MITEN MENI?

Näin vuoden loppua kohti  mentäessä ainakin itselleni käy usein niin, että en enää muista, mitä olen alkuvuodesta ajatellut. Olen unohtanut lähes kokonaan esimerkiksi sen, mitä tavoitteita asetin tälle vuodelle. Ajattelinkin palautella tavoitelistan vuosimallia 2020 mieleeni tämän postauksen avulla ja käydä kanssanne läpi, mitkä asettamistani tavoitteista toteutuivat ja mitkä eivät.


"Ikuisuusprojektit kuntoon. Haluaisin saada muutamaa ikuisuusprojektia eteenpäin eli 1) siivota kaappeja ja laatikoita sekä hankkiutua turhasta tavarasta eroon 2) kirjoittaa sekalaisilla lapuilla olevat ja puhelimen kansioihin hukkuneet reseptit muistiin samaan paikkaan ja 3) siirtää kameran ja puhelimen kuvat ulkoiseen muistiin & varmuuskopioida ne."

Yritys hyvä kymmenen, haha. Näitä kaikkia projekteja tuli aloitettua ja jonkin verran edistettyäkin, mutta en kyllä päässyt missään edes puoleen väliin. Aloittaminen on tunnetusti se vaikein askel, joten tästä on hyvä jatkaa. 

"Enemmän kirjoja. Aion osallistua Helmet-lukuhaasteeseen, jossa on tavoitteena lukea vuoden aikana 50 erilaista kirjaa, kuten sellainen jossa rikotaan lakia ja sellainen, joka kertoo tulevaisuudesta. En usko ehtiväni lukemaan näin montaa kirjaa, mutta ajattelin kuitenkin kirjastoreissuilla kaivaa lukuhaastelistan esiin, ja valita lainattavani sen pohjalta. Sitä paitsi kuka tietää, jos yllätänkin itseni ja ehdin lukea vaikkapa 20 kirjaa. Se olisi ihan mahtavaa! Alkuvuosi on ainakin ollut lukemisen kannalta ihan positiivinen, sillä vuoden toinen kirja on tällä hetkellä puolivälissä."

Luin tänä vuonna kymmenen kirjaa. En siis lukenut enempää kuin aikaisemmin (vaan hieman vähemmän kuin viime vuosina keskimäärin), mutta ainakin lukemissani kirjoissa oli runsaammin vaihtelua kuin muutamina edellisinä vuosina. Vaikka olisin yrittänyt kovemmin, en usko, että olisin saanut kahlattua läpi kovin montaa kirjaa enempää. Toisaalta en edes haluaisi väkisin yrittää lukea mahdollisimman paljon ja nopeasti, koska lukeminen on mulle ennen kaikkea tapa rentoutua. Tänä vuonna kirjoitin muun muassa kandidaatintutkielman ja tein enemmän töitä kuin koskaan aiemmin, mikä väistämättä näkyy luettujen kirjojen saldossa.


"Postcrossing-kortteja maailmalle. Lukioaikoina lähetin kortteja ulkomaille säännöllisesti tämän kansainvälisen korttiringin kautta. Sittemmin tahti on hiipunut koko ajan, vaikka kirjoittaminen ja korttien valitseminen on mun mielestä hurjan rentouttavaa ja kivaa. Tänä vuonna haluaisin herättää tämän(kin) harrastuksen henkiin, ja lähettää kaikkina vuodenaikoina ainakin yhden kortin. Se on sopivan matalan kynnyksen tavoite."

Vähän hävettää myöntää, mutta piti oikein käydä tarkistamassa, olenko  lähettänyt koko vuoden aikana kuin yhden postcrossingkortin... Tarkistamalla selvisi, että ei tänä vuonna lähetettyjen korttien määrä ihan tuohon yhteen sentään jäänyt, vaan maailmalle lähti 4 korttia. Olen ihan tyytyväinen tuohon lukuun, sillä haluan pitää postcrossigin(kin) kivana harrastuksena, johon uppoudun silloin, kun ehdin.

"Aktiivisempi blogi. Tämän toteutumiseen ei vaadita ihmeitä, sillä vuosi 2019 oli blogihistoriani epäaktiivisin. Mulla on tällä hetkellä hurjasti ideoita blogijuttuihin, ja nyt alkuvuodesta niiden toteuttamiseen pitäisi vihdoin olla myös aikaa - tätä on odotettu!"

Blogi on elossa edelleen, ja se on pääasia. Ilokseni kuitenkin totesin tilastoista, että olen onnistunut kirjoittamaan ja julkaisemaan muutaman postauksen enenmmän kuin viime vuonna. Jospa postausmäärä kehittyisi tähän suuntaan myös vuonna 2021... Kova yritys ainakin on, sillä tänä vuonnakaan en ehtinyt toteuttaa täällä ihan kaikkea, mitä olisin halunnut.

"Uusia ruokia testiin. Viime vuoden aikana innostuin toden teolla kokkaamisesta. Ihan kaikkea mielessäni ollutta en ehtinyt kokeilla, vaan muutamia reseptejä jäi testattavaksi tällekin vuodelle. Ruokakokeilut siis jatkukoon!"

Muutamaa uutta ruokaa tuli testattua tänäkin vuonna. Lemppari ruokakokeilu vuonna 2020 oli ehkä savulohipyttipannu, jota kokkasin soveltamalla tätä Marian reseptiä.

"Viime vuotta enemmän ryhmäliikuntatunteja. Olen asettanut tämän tavoitteeksi jo monena vuonna ja onnistunutkin tässä ajoittain. Lupaava liikuntatahti on kuitenkin aina ennemmin tai myöhemmin hiipunut kiireiden, sairastelun tai yleisen jaksamattomuuden vuoksi. Aika näyttää miten tänä vuonna käy, mutta aion ainakin yrittää ryhmäliikuntatuntien lisäämistä arkeeni aiempaa määrätietoisemmin."

Korona esti tämän kyllä aika tehokkaasti. Onneksi pääsin jossain määrin kotitreenien makuun, eivätkä vuoden liikuntasuoritukset jääneet pelkän kävelemisen varaan.


"Eroon turhasta puhelimen räpläämisestä. Turhasta ruutuajasta haluan todellakin eroon, sillä sitä on varkain alkanut kertyä paljon enemmän kuin haluaisin. Oon päättänyt esimerkiksi, että tästä lähtien puhelimella on porttikielto sänkyyn kaikkina aamuina - silloinkin, kun luennoille pitää mennä vasta puolilta päivin. Oon kehitellyt muutaman muunkin keinon ylimääräistä somen selailua välttääkseni, mutta niistä tuonnempana lisää."

Tämä on onnistunut erittäin vaihtelevasti. Itse asiassa luulen, että loka-marraskuussa ruutuaikani kohosi korkeampiin lukemiin kuin koskaan ennen, mikä ei suinkaan ollut tarkoitus 😅 Nyt joulun aikaan puolestaan on ollut helppoa unohtaa puhelimen olemassaolo monen tunninkin ajaksi. Taidan ottaa alkuvuoden tavoitteeksi jatkaa tätä joulun pyhien puhelimen unohtamislinjaa.

"Kehittyminen kuvaajana. Haluan kokeilla uusia valokuvausjuttuja ja sitä myötä kehittyä kuvaajana. Lähes lumeton tammikuu ei ole innostanut tarttumaan kameraan ulkosalla (tämän postauksen kuvia enempää), mutta ehkä voisin aloittaa kuvailemalla jotakin sisällä uudesta näkökulmasta tai edes räpsimällä puhelimen kameralla jotain arkikuvia."

Tämäkin tavoite on toisaalta toteutunut ja toisaalta ei. Voimavaroja tai kiinnostusta "ylimääräiseen" kuvailemiseen ei ole oikein ollut, mutta välillä olen silti saanut inspiraatiopuuskia ja ryhtynyt kokeilemaan kameran kanssa uusia juttuja. Kehittymisestä en tiedä, mutta ainakin yritin.

"Spontaanimpaa kuvien räpsimistä. Aina kuvien ei tarvitse olla suunniteltuja ja valotukseltaan täydellisiä, vaan tärkeämpää on saada hetkiä ja muistoja kuvien avulla talteen. Toki esimerkiksi blogikuvia ja luontokuvausreissuja on kiva suunnitella, mutta esimerkiksi juhlista taas kaikki kuvat ovat yleensä plussaa. Haluaisin saada kuvamuistoja talteen paria edellistä vuotta enemmän, ja tähän aionkin kiinnittää siksi erityisen paljon huomiota."

Edellinen kohta pätee osittain tähänkin. Puhelimen muistikortille on silti jäänyt aika kivasti arkikuvia talteen, mistä olen tosi iloinen. Arjesta taltioituihin hetkiin on jälkikäteen niin ihana palata, että spontaaniin kuvailuun aion satsata jatkossakin.


"Hyvinvointiin panostaminen. Toivottavasti onnistun tänä vuona pitämään itsestäni hyvää huolta niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Viime vuonna varsinkin henkinen jaksaminen oli ajoittain kovalla koetuksella, joten tänä vuonna haluan panostaa erityisesti riittävään palautumiseen ja lepoon."

Vähän alkaa jo huvittaa, kun tuntuu siltä, että lähes jokainen tavoite on osaltaan toteutunut, mutta ei ihan sitten kuitenkaan. Alkuvuodesta pääsin hyvään vauhtiin ryhmäliikuntatuntien kanssa, mutta korona-aika rajoituksineen katkaisi liikuntainnon erityisesti keväällä. Touko-kesäkuussa innostuin pyöräilystä, mutta kotoilu alkoi tuossa vaiheessa vuotta näkyä vahvasti henkisessä jaksamisessa. Työarki kesällä katkaisi ihanasti yksinäisyyden tunteita, ja koronatilanteen ollessa rauhallinen ei tarvinnut edes olla koko aikaa etätöissä, mitä olin alun perin pelännyt. Syksy alkoi hyvin, mutta mitä pimeämpiä päivistä tuli, sen raskaammalta kaikki alkoi taas tuntua. Motivaatiota ei ollut oikein mihinkään, ja ihmiskontaktit rajautuivat pitkälti omaan perheeseen. Tänä vuonna mulla oli enemmän oikeaa lomaa kuin hetkeen, joten siinä mielessä hyvinvointia tuli ainakin edistettyä.

"Pianonsoittoharrastukseni herätys henkiin. Rakastan soittamista, ja pianotunnit olivat kymmenen vuoden ajan yksi arkeni kulmakivistä. Viime vuosina hetket pianon koskettimien äärellä ovat kuitenkin yhä useammin jääneet kiireen jalkoihin. Sen verran olen soittanut, että nuottienlukutaito on pysynyt yllä, mutta tänä vuonna aion järjestää tälle rakkaalle harrastukselle enemmän aikaa."

Tänä vuonna olen soittanut enemmän, sillä olen viettänyt enemmän aikaa Porissa, jossa pääsen helposti pianon ääreen. Enemmänkin aikaa olisin mielelläni pianon soittamiseen käyttänyt, mutta kaikkea ei voi ehtiä. 

"Asioiden vatvominen pois. Nimimerkillä voin pohtia yhtä sähköpostiakin nukahtamisvaikeuksiin saakka. Olisiko sittenkin pitänyt vielä yrittää selvittää kysymääni asiaa itse, oliko viesti kirjoitettu oikeaan sävyyn, olisiko pitänyt tervehtiä muodollisemmin... Lista on loputon. Vaikka joku viesti olisikin hassu tai samaa henkilöä tulisi vaivattua useammin lyhyen ajan sisään, luulen että viestieni vastaanottajat eivät näitä sen kummemmin jää pohtimaan. Siksi aion itsekin päästä tämänkaltaisista turhista stressinaiheista eroon."

Jes, tämä on oikeasti jäänyt melkein kokonaan! Isompia asioita vatvon edelleen, mutta tämänkaltaisista pikkujutuista stressaamisen olen luojan kiitos lopettanut.

Oliko sulla jotain tavoitteita tai toiveita kuluneelle vuodelle, ja toteutuivatko ne?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }