Sivut

10.8.2015

OPISKELUVINKKEJÄ x 10

Mooi! Nyt kun koulut on alkamassa (joillakin on ehkä jo alkanutkin) niin päätin tehdä tälläsen vinkkipostauksen. Jotkut näistä saattaa tuntua vähän itsestäänselvyyksiltäkin, mutta välillä niistä perusjutuistakin on hyvä muistuttaa, eiks niin? Pidemmittä puheitta kuitenkin asiaan, toivottavasti tästä on hyötyä jollekin!


1. Löydä itsellesi sopivin aika opiskeluun. Jotkut keskittyvät parhaiten ja ovat virkeimmillään aamulla, toiset illalla ja kolmannet treenien jälkeen. Mieti milloin juuri sinä olet virkeimmilläsi ja opiskele silloin.

2. Muista tauot. Monta tuntia putkeen lukeminen ei ole tehokasta. Pidä siis pieniä taukoja vähintään tunnin välein, vaikka olisikin viimeinen ilta ennen koetta.

3. Luovat muistiinpanot. Kun luet kokeeseen, vaihda alleviivaus edes joskus tiivistelmään, miellekarttaan, piirroksiin tai muihin vastaaviin. Tiivistelmiä ja miellekarttoja tms. tehdessä joudut käsittelemään asiaa monipuolisemmin ja muotoilemaan lauseita omin sanoin. Näin asiat painuvat tehokkaammin mieleesi.


4. Poista häiriötekijät. Laita kännykkä äänettömälle ja pistä se pois näkyviltäsi, niin houkutus tarkistaa WhatsApp tai Instagram vähenee. Sulje huoneen ovi jos muualta kuuluu ääniä, jotka häiritsevät. Jos ulkoa kuuluu naapurin koiran haukkuminen tai ruohonleikkurin ääni, sulje myös ikkuna.

5. Arvaa koekysymykset. Ole hereillä tunneilla ja aina kun opettaja mainitsee jonkin asian olevan erityisen tärkeä tai hyvä osata tms. merkitse se huutomerkillä. Paniikin iskiessä viimeisenä iltana ennen koetta voit kerrata vaikkapa vain nämä huutomerkkikohdat.
  Jos sama opettaja on ollut sinulla ennenkin, katso millaisia hänen edelliset kokeensa olivat (olettaen että olet säästänyt ne). Vanhoista kokeista voit huomata toistuvia tehtävätyyppejä; esim. monivalintatehtävä, vuosiluvuilla täydennettävä aikajana, eri ilmiöiden/asioiden yhdistelytehtävä jne.

6. Opeta muita. Kun selität kaverille miten yhteyttämisreaktio etenee, muistat sen itsekin paremmin. Sama pätee melkein joka asiassa. Kaverin puutteessa voit opettaa vaikka vanhempiasi. Hätätapauksessa lemmikkieläin tai mielikuvituskaverikin käy... :D

7. Kivat koulutarvikkeet. Hanki iloisenvärisiä kyniä ja muumi- tai kukkavihkoja tai mistä sitten ikinä pidätkin. Kauniit tai hauskat tarvikkeet tuovat heti lisää motivaatiota opiskeluun!


8. Ota netti avuksi. Joskus voi tuntua, että oppikirjassa jotakin kohtaa ei vain ymmärrä ja se tuntuu ns. vaikeimman kautta selitetyltä. Tällöin kannattaa ottaa netti avuksi. Itse olen googlannut monesti mm. solubiologian tiettyjä juttuja ja olen saanut vastauksia epäselviltä tuntuneisiin asioihin. Netistä löytyy myös monenlaisia oppimissivustoja, joita voit hyödyntää. Quizlet ja memrise sanojen opetteluun, abitreenit kirjoituksiin valmistautuville...

9. Käytä värejä. Alleviivaa vuosiluvut sinisellä, keksinnöt vihreällä, ihmiset punaisella ja tärkeimmät teoriat keltaisella. Väri auttaa joitakin palauttamaan mieleen sillä alleviivattuja asioita. Kielissä voit alleviivata sanoja esim. sanaluokkien tai aihepiirin mukaan.

10. Katso tv:tä, kuuntele musiikkia, lue blogeja ja lehtiä. Kyllä vain, myös tämä on opiskeluvinkki. Kun katsot lempisarjaasi, ilman tekstitystä (tai ihan tekstityksen kanssakin) opit englantia. Jos katsot luonto-ohjelmia, opit huomaamattasi eläinten reviireistä, merivirroista tai no, siitä mitä ohjelma käsittelee. Sanomalehtiä lukemalla pysyt selvillä ajankohtaisista asioista ja opit mm. yhteiskuntaopissa, historiassa ja maantiedossa hyödyllisiä asioita. Lukemalla myös kielitajusi kehittyy ja sen ansiosta keksit esim. aiempaa helpommin synonyymejä sanoille.


Mitäs tykkäsitte tästä vähän erilaisesta postauksesta? : Jenny

6 kommenttia :

 1. Kiva lukee varmasti monelle ajankohtasesta aiheesta ja hyviä vinkkejähän nuo on. :)

  VastaaPoista
 2. oon ite alottamassa keskiviikkona lukiossa, ja pakko pistää nää vinkit korvan taakse! kiva postaus:)

  http://mywayjenna.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Tykkäsin tästä vinkkeistä paljon minun on vaikeaa oppia englanttia Voitko antaa vinkkejä englannin opiskelua varten pliiiiiiiiiiiiis,, muuten ihan kivat ja hyvät vinkit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että oot löytänyt tämän vanhan postauksen! Tässä postauksessa: https://jennyjmoments.blogspot.com/2017/02/vinkkeja-kirjoituksiin-kielet.html olen kirjoittanut kielten opiskelusta, kannattaa lukea se, jos kaipaat vinkkejä englannin opiskeluun. Tuossa postauksessa näkökulmana on ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen, mutta se pätee mielestäni kielten opetteluun yleisestikin :)

   Poista

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }