Sivut

27.9.2021

OPISKELIJAN PIHISTELYVINKIT - 10 HELPPOA KEINOA SÄÄSTÄÄ RAHAA

Tänään puhutaan rahasta, tarkemmin ottaen siitä, miten sitä pystyy säästämään, jos tulot ovat pienet. Keräsin listan muotoon kymmenen rahansäästövinkkiä, jotka olen itse todennut opiskeluvuosien aikana toimiviksi. Olen käynyt opintojen ohella töissä viimeisten parin vuoden ajan, mutta pyrin parhaani mukaan huomioimaan vinkeissä myös sellaiset opiskelijat, jotka eivät käy töissä. Vaikka opiskelijan näkökulmasta aihetta lähestynkin, nämä niksit lienevät sovellettavissa muihinkin elämäntilanteisiin.

Pari vuotta sitten kirjoitin omista rahankäyttötavoistani. Silloin kerroin panostavani rahallisesti muun muassa kotimaiseen ruokaan ja käyttäväni vähemmän rahaa esimerkiksi teknologiaan. Tuon postauksen rahankäyttötapani pätevät pääpiirteittäin edelleen. Jos siis kiinnostaa tarkemmin, millainen rahankäyttäjä olen, siitä voit lukea tästä. Seuraavaksi kuitenkin säästöniksien pariin.Hanki S-etukortti. Kerralla kortin hankkiminen maksaa 100 euroa, mutta sen saa edullisimmillaan 20 eurolla - tosin silloin loppuosa asiakasomistajuuden hinnasta peritään tulevista bonuksista. Vaikka kortti voikin olla opiskelijalle iso rahallinen panostus, mielestäni se kannattaa, jos siihen vain suinkin on varaa. Suurimman hyödyn kortista saa, jos käy säännöllisesti ostoksilla S-ryhmän liikkeissä, mutta kortilla saa alennuksia myös S-ryhmän ravintoloissa ja esim. Emotionissa. Lisäksi S-etukortin voi liittää useissa vakuutus- ja sähköyhtiöissä omaan asiakkuuteen, jolloin myös em. laskuista kertyy bonusta. 

Hyödynnä opiskelija-alennukset tehokkaasti. Lähes kaikki tietävät/muistavat, että VR tarjoaa liput opiskelijoille huokeampaan hintaan. Kahviloissa, ravintoloissa, museoissa ja muissa vastaavissa paikoissa monet kuitenkin unohtavat opiskelijakortin olemassaolon, vaikka esimerkiksi useat ruokapaikat antavat korttia vilauttaville ainakin euron tai pari alennusta.

Vältä noutoruokaa ja take away -juomia. Wolttaamisesta tulee helposti tapa silloin, kun ruuanlaitto laiskottaa, ja tavan jäädessä päälle se alkaa näkyä myös tilillä. Sama pätee silloin tällöin kioskeista ja kahviloista napattuihin juomiin, jotka ovat kyllä mukavaa arjen luksusta, mutta tekevät pitkällä aikavälillä loven kuukausittain käytettävissä oleviin tuloihin.

Älä osta (joka kerta) muovipussia. Kannattaa kantaa mukana reppua, kangaskassia, vanhaa muovipussia tai vaikka kaikkia niistä, niin välttyy ostoksilla maksamasta pusseista. Säästö se on pienikin säästö.

Muista alennuspäivät. Osta tarvitsemasi asiat kauppojen ilta-aleista, Hulluilta päiviltä, Sokoksen 3 + 1 päivinä tai muina vastaavina ajankohtina, milloin saat tarvitsemasi asiat edullisemmin.


Myy ja vaihda. Kauppaa turhat tavarasi eteenpäin, ja hyödynnä vaihtokauppoja kavereiden, sukulaisten ja muiden tuttujen kesken. Itselle ylimääräisten tavaroiden myyminen vaatii jonkin verran vaivaa, mutta on loppujen lopuksi helppo keino saada pieniä tienestejä. Tavaroiden yhteiskäytöllä taas voi pitkittää uuden ostamista tai jopa välttyä siltä kokonaan, mikäli kyseessä on jokin asia, jota tarvitsee vain harvoin.

Minimoi ruokahävikki. Jos et viitsi syödä viikkoa putkeen samaa ruokaa, mutta olet tehnyt vaikkapa ison laatikkoruuan, pakasta loput. Välissä voi kokata vaihtelun vuoksi jotain muuta ja seuraavalla viikolla sulattaa taas ruokaa pakastimesta. Näin ruoka ei jää jääkaapin perukoille pilaantumaan. Sama pätee esimerkiksi leipään ja juuston jämiin. Tämä järkevä tapa säästää rahan lisäksi ympäristöä, mutta on omien havaintojeni mukaan kummallisen vähän hyödynnetty.

Tarkkaile sesonkia. Satokauden tuotteita on kaupoissa runsaimmin tarjolla niiden sesonkina, joten ne ovat tavallisesti edullisempia kuin muut tuotteet. Joissain tapauksissa homma taas menee toisin päin: joulun jälkeen esimerkiksi joulukoristeita ja -suklaita on usein alennuksessa, kevään tullen talvitakkeja ja niin edelleen.

Sovellukset ja sivustot. Roskalava- ja kirppisryhmät Facebookissa, Zadaa, Rekki, ResQ, Fiksuruoka... Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy niin hävikkiruokakauppoja, kirppissovelluksia kuin myydään, annetaan ja ostetaan -ryhmiäkin. Jos budjetti on rajallinen, niin kuin opiskelijoilla lähes poikkeuksetta on, niitä kannattaa ehdottomasti hyödyntää. 

Kirjastot ja saa ottaa -hyllyt & -huoneet. Monesta kirjastosta voi nykyään lainata paljon muutakin kuin kirjoja. Esimerkiksi Porissa kirjaston yhteydessä toimii liikuntavälinelainaamo, josta saa kirjastokortilla lainaan muun muassa erilaisia palloja, kahvakuulan tai kävelysauvat. Lisäksi useista kirjastoista voi lainata muun muassa lautapelejä, kausikortteja ja soittimia. Ainakin korkeakouluissa on tavallisesti saa ottaa -hyllyjä, joissa olevia kirjoja saa ottaa maksutta. Tarvitsemansa saattaa hyvällä tuurilla löytää myös kerrostalon tai ainejärjestön saa ottaa -huoneesta.


Mikä on sun paras säästöniksi (opiskelijalle)? Entä kiinnostavatko raha-aiheiset postaukset sua jatkossakin?

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }