Sivut

27.3.2023

10 KUVAA JA HETKEÄ LAPIN REISSULTA

Heissan!

Palasin Leviltä reilu kuukausi sitten, ja tässä välissäkin on jo tapahtunut vaikka mitä, mutta halusin kuitenkin jakaa tänne vielä tämän postauksen verran Lappikuvia ja -tunnelmia. Seuraavaksi siis kymmenen kuvaa ja hetkeä mun pohjoisen reissulta.



1 Ensimmäinen aamu pohjoisessa. Nousen ylös, ja ulkona hämärtää vielä. Avaan verhot, ja jään sohvalle katselemaan pihapuita ja kinoksia. Onni valtaa mielen ja kehon.


2 Minä ja siskoni lähdemme hiihtämään kohti Tonttulan elämyskylää. Päivä on kuin upein Lapin postikortti: taivas kaartuu syvän sinisenä päidemme yllä, hanki kimaltaa, ja latu mutkittelee eteenpäin metsän siimekseen. Sukset luistavat eteenpäin kuin itsestään.


3 Piparkakkutalo tuoksuu nimensä mukaisesti pipareilta. Joka puolella on kauniita yksityiskohtia, ja ympäristö saa toivomaan, että pöydällä odottaisi piparitaikina, josta voisi alkaa leipoa. Paljoa ei mielikuvitusta tarvita siihen, että tontut heräävät henkiin, ja tupa täyttyy jouluisesta tohinasta.


4 Pakkasyön pimeys alkaa laskeutua tunturin ylle samalla kun auringon viimeiset säteet värjäävät maisemaa. Rinteet hiljenevät, ja mekin päätämme alkaa tehdä lähtöä. Laskemme loivaa alamäkeä kohti viimeisiä rinteitä, kun mutkan takaa paljastuu oranssinpunaivsena hehkuva taivas. Taakse vilkaistessa katse jumittuu vaaleanpunaisiksi värjäytyneisiin pilviin. Pysähdymme, ja kaivamme kamerat esiin.


5 Sisko lähtee. Vilkutan loittonevan bussin perään, ja suuntaan paikalliseen kahvilaan. Tilaan palan feta-pinaatttipiirasta ja porkkanakakkua kahvin kera. Kotoisan tunnelman täydentää tuoreiden leivonnaisten tuoksu. Minunkin herkkuni maistuvat sinä aamuna leivotuilta. Kaivan tietokoneeni esiin, avaan Bloggerin, ja ryhdyn kirjoittamaan. Tätä olen kaivannut.

6 Puiset portaat nousevat tunturin kylkeä ja katoavat männynrunkojen lomaan. 766 askelmaa ylös. Puut humisevat pääni yläpuolella, ja sankka sumu peittää runkojen välistä pilkottavat tunturit. Hengähdän hetken joka välitasanteella. Tällaisesta porrastreenistä pidän.

7 Muutaman kilometrin hiihdettyäni pysähdyn ladun varteen tauolle. Porotermosmukista kaatamani tee höyryää sopivan kirpsakassa pakkasilmassa. Ajattelen, että aurinko taitaa jo vähän lämmittää. Ohi hiihtää mies koiran kanssa.


8 Tunturissa tuulee niin paljon, ettei alhaalla ikinä uskoisi. Lasketteluni loppuu lyhyeen, ja rahaakin menee hukkaan. Olen kuitenkin yllättävän vähän harmissani. Sain juttuseuraa keski-ikäisestä naisesta, jonka kanssa päivittelimme tunturin hurjaa säätä ja loppujen lopuksi päädyimme juttelemaan muun muassa yksin reissaamisesta. Toivotettuamme toisillemme hyvää loppureissua päätän toteuttaa suunnittelemani herkkuhetken hieman aiottua aikaisemmin. Lämmin makea pannukakku maistuu taivaalliselta ulkoilman ja hurjassa tuulessa tarpomisen jälkeen.


9 Ilma lämpenee yhtäkkiä plusasteille. Rännit lorisevat, ja ulkona on harmaata. Tänään kerään graduni aineiston. 


10 Levijärvi tervehtii taas hiihtäjää. On viimeinen pohjoisen ilta tällä erää. Mietin kaikkea kokemaani, hengittelen syvään, nyt on taas pakkasta. Ladut ovat jo hiljenneet, mutta olen tyytyväinen, että valitsin juuri tämän hetken. Saan katsella auringonlaskua paluumatkalla. Haikeus iskee, mutta hiljaa toivon, että palaan vielä monta kertaa.


Seuraavalla kerralla toivottavasti vähän ajantasaisempia kuulumisia, mutta siihen asti moi moi!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }