Sivut

22.2.2017

VINKKEJÄ KIRJOITUKSIIN - KIELET

Miten kielten kirjoituksiin kannattaisi harjoitella? Opettelisiko sitä sanastoa, lauserakenteita vai katsoisi jotakin sarjaa kyseisellä kielellä? Miten kielioppiasiat ja erilaiset taivutusmuodot saisi parhaiten jäämään mieleen? Näihin ja muutamiin muihin kysymyksiin yritän parhaani mukaan vastata nyt, sillä vuorossa ovat mun vinkit kielten kirjoituksiin!


-Kielten kirjoituksiin valmistautuessa on tärkeää muistaa harjoitella kaikkia kielen osa-alueita eli kielioppia, luetun ja kuullun ymmärtämistä sekä sitä omaa kielen tuottamista. Jos siis oot kirjoittamassa vaikkapa ruotsin on yhtä tärkeää kuunnella ja lukea esim. uutisia ruotsiksi, opetella sanastoa ja sanajärjestyksiä, taivutusta yms. unohtamatta ruotsinkielisten kirjoitelmien ja lauseiden kirjoittelua. Jos haluat tarkistuttaa sun kirjoittelemat lauseet tai kirjoitelmat jollakin, ota taitavampi kaveri tai opettaja avuksi tässä. Suosittelen myös ehdottomasti ns. kirjoituskurssia, millainen meidän lukiossa järjestettiin ainakin enkussa ja ruotsissa. Kurssilla siis harjoitellaan nimenomaan kirjoitelmien tekemistä!
-Quizlet ja Memrise -nimiset paikat netissä ovat ainakin itselläni auttaneet muistamaan sanoja! Erilaisten pelien pelailu ja pisteiden keräily motivoivat kertaamaan sanoja yhä uudelleen ja uudelleen ja sanavarasto vahvistuu ihan huomaamatta, puhumattakaan siitä miten kätevää tätä on tehdä vaikkapa bussissa. Memrise on vielä siitä hyvä, että se pyytää kertaamaan aina niitä sanoja, jotka olet osannut huonoimmin. Voit näissä paikoissa myös luoda omia sanalistoja, joihin voit lisätä niitä just sulle vaikeimpia sanoja.
-Opettele asioita esimerkkilauseiden avulla. Mulla tämä toimi usein tosi paljon paremmin kuin niiden lukuisten kielioppisääntöjen muistelu. Omien lauseiden keksiminen myös auttaa muistamisessa, kun asioilla on henkilökohtaisempi merkitys.
-Myös kielissä kannattaa tehdä muistiinpanoja. Listaa paperille vaikka sulle vaikeita sanoja aihepiireittäin, kirjoittele vastakohtia tai samaa tarkoittavia ilmauksia muistiin ja jäsentele kielioppijuttuja muotoon, josta sun on ne helpoin muistaa.


-Omalla kohdallani totesin, että kieliä oli helpompi ja tehokkaampi opiskella lyhyemmissä pätkissä. Eli esim. lukea jonkun aihepiirin sanat pariin kertaan läpi ennen nukkumaanmenoa tai samalla kun söi välipalaa. Tai sitten vaikkapa kerrata adjektiivien taivutus ja tehdä aiheesta tehtävä tai kaksi. Koin ainakin itse, että jos vain yritin päntätä kymmentä kielioppijuttua kerralla, asiat menivät helposti sekaisin enkä pystynyt enää keskittymään niiden viimeisten juttujen kohdalla.
-Kannattaa harjoitella luetun ymmärtämistä vanhojen yo-kokeiden avulla. Mun mielestä se oli tehokkain tapa, kun kirjassa tuntui ainakin meillä olevan paljon helpompia tekstejä, samoin kuin joissakin uutisissakin. Yo-kokeiden luetun ymmärtämisiin löytyvät oikeat vastauksetkin abitreenien sivuilta niin on helppo tarkistaa!
-Fraasien ja ajan- & paikanmääreiden opettelua pidän melkeinpä vinkkinä number 1 kielissä, niiden osaamisesta kun on hyötyä kaikissa tehtävätyypeissä. Usein ajan- ja paikanmääreet ovat niitä, jotka ratkaisevat myöskin monivalintatehtävät! Ruotsin fraaseja ovat esim. seuraavat: tack så mycket, ingen orsak, ta det lugnt, jag önskar dig lycka... Ajan- & paikanmääreitä taas ovat esim: idag, på morgonen, hemma, i skolan, alltid, aldrig, då och då...
-Muista kielten monivalintatehtävissä poissulkutekniikka. Jos olet varma, että kolmesta vaihtoehdosta yksi ei ole oikea vastaus - oot jo pitkällä. Sitten vain ankara pohdinta niiden kahden muun vaihtoehdon välillä käyntiin. Ja älä enää vaihda vastauksiasi jälkikäteen, paitsi jos oot ihan varma, että oot ymmärtänyt jotain väärin. Usein se ensivaikutelma osuu nimittäin oikeaan!


Onko sulla antaa jotain vinkkejä kielten opiskeluun ylipäänsä tai niiden kirjoituksiin? : Jenny

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }