Savu alkaa nousta korvista kirjoituksiin päntätessä, eikä mitään tunnu jäävän päähän? Ja mielessä pyörii, mikä niiden kaikkien juttujen joukosta on oleellista osata? Ei hätää, sillä tänään palaillaan taas (kirjoituksiin)opiskeluvinkkien pariin ja otetaan käsittelyyn reaaliaineet. Uskoisin olevani ihan pätevä aiheesta kirjoittamaan, sillä reaaleja omalla kohdallani tuli kirjoitettua kolme: biologia, maantieto ja psykologia. Nämä vinkit eivät kuitenkaan erityisesti koske juuri noita kirjoittamiani aineita, vaan ovat sovellettavissa ihan yleisesti kaikkiin reaaliaineisiin.
-Asiaa tuli jo vähän sivuttuakin, mutta kannattaa opetella termit huolella oli aine sitten mikä tahansa. Kun kirjoituksissa kysytään vaikkapa konservatismin, liberalismin ja sosialismin syntyä ja keskeisimpiä eroja, sillä saa jo pisteen tai pari, kun osaa kertoa vähän mikä kyseisten aatteiden päämäärä oli. Välillä ylioppilaskokeissa myös kysytään ihan suoraan joidenkin termien merkitystä.
-Kirjoissa on paikoitellen paljonkin esimerkkejä, mutta kannattaa oppimista tehostaakseen myös rohkeasti keksiä omia. Ilmiöiden ja teorioiden soveltaminen omaan elämään on myös tehokas oppimiskeino ja koin itse sen hyödylliseksi varsinkin psykologiassa. Saatoin esim. attribuutioista lukiessani miettiä, millaisia attribuutioita itse käytän missäkin tilanteessa. Tämä ei tietenkään kaikissa aineissa välttämättä toimi niin hyvin, mutta psykologian lisäksi käypä vinkki tämä on ainakin biologian ja terveystiedon kohdalla!
-Reaaliaineiden yo-kokeisiin valmistautuessa suosittelen ehdottomasti tekemään edes vähän omia muistiinpanoja. Esim. alleviivaus ei loppujen lopuksi ole ollenkaan niin tehokas oppimiskeino kuin se, että tiivistät omin sanoin vaikkapa keskeisimpien teorioiden sisällön. Asioiden jäsentelyyn muistiinpanoja tehdessä voi käyttää esim. erilaisia laatikoita, eri värejä, merkkejä (mm. viiva, pallura, tähti) - vain mielikuvitus on rajana. Muistiinpanoja tehdessä joutuu prosessoimaan aihetta paljon enemmän kuin pelkästään lukiessa tai alleviivatessa ja tämän vuoksi asiat painuvat yleensä paremmin mieleen muistiinpanoja väkertäessä. Puhumattakaan siitä, että niistä on hyvä kerrata keskeisimpiä juttuja muutamana koetta edeltävänä päivänä.
-Tsekkaa edes muutama vanha yo-koe kirjoittamastasi aineesta läpi. Näin huomaat minkä tyyliset tehtävät toistuvat, mihin osaisit vastata ja mihin taas et. Huomaa myös että niitä juttuja joita edellisellä kerralla kysyttiin tuskin kysytään heti uudelleen. Itse en esim. opetellut biologian ylppäreihin ollenkaan munuaisten rakennetta ja toimintaa, koska niistä oli edelliskerralla juuri ollut tehtävä.
-Tsekkaa edes muutama vanha yo-koe kirjoittamastasi aineesta läpi. Näin huomaat minkä tyyliset tehtävät toistuvat, mihin osaisit vastata ja mihin taas et. Huomaa myös että niitä juttuja joita edellisellä kerralla kysyttiin tuskin kysytään heti uudelleen. Itse en esim. opetellut biologian ylppäreihin ollenkaan munuaisten rakennetta ja toimintaa, koska niistä oli edelliskerralla juuri ollut tehtävä.
-Kun taas istut jo siellä salissa reaaliaineen koetta raapustamassa, muista sun vastauksen rakenne. Jotkut sortuvat helposti varsinkin biologian, kemian ja fysiikan kohdalla ajattelemaan, että vastaukseen voi vain yhteen pötköön luetella kaiken tietonsa aiheesta. Sen sijaan myös näissä kokeissa vastauksessa on hyvä olla kunnon rakenne: alku, käsittelykappaleet ja lopetus.
Mitä reaaleja te ootte kirjoittaneet tai ootte kirjoittamassa? Entä onko sulla heittää vielä joku vinkki mun listan jatkoksi? ♥: Jenny
Tosi hyviä vinkkejä, näistä on varmasti hyötyä kunhan omat kirjoitukseni alkavat parin vuoden kuluttua! Itse olen aikeissa kirjoittaa historian ja yhteiskuntaopin :)
VastaaPoistamahdollisestiehka.blogspot.fi/
Mukava kuulla, että mun vinkeistä oli hyötyä! Tsemppiä kirjoituksiisi sitten kun niiden aika on :)
Poistavau, aivan mahtava tää postaussarja! Mä aloitan kirjoitukset ens syksynä reaalien osalta terveystiedolla, ja jatkan keväällä psykologialla, joten nää vinkit tulee varmasti käyttöön! Olis vielä kiva kuulla, mitä vinkkejä sulla olis kielten kokeisiin?:)
VastaaPoistaJee ihana kuulla!! Tsemppiä sulle kirjoituksiin :) Kielten kokeisiin on vielä tulossa vinkkejä ja ehkäpä vielä matematiikkaankin, joten pysy kuulolla! Muutama sellainen ei ehkä jokaiselle tuttu vinkki kun on niistäkin tarttunut matkaan, niin miksipä ei niitä jakaisi ;)
PoistaMä kirjoitin aikoinaan biologian, kemian ja fysiikan. Fysiikassa ja kemiassa ei juurikaan niin paljon lukemista, enkä ajattele niitä niinkään reaaleiksi. Bilsassa oli tosi paljon hommaa ja on edelleen lääkikseen hakiessa. Niin paljon asiaa. Kirjoituksissa on kuitenkin ihanaa, kun kirjojen ulkopuolelta ei tarvitse osata yhtään mitään. :-) Tärkein vinkki on, että kirjoita muistiinpanoja ja ajteele asiat käytännön kautta niin, että asiat oikeasti tulee ymmärretyksi.
VastaaPoistaTotta, fysiikka ja kemia ovat kyllä vähän erilaisia reaaleja kun niissä on kumminkin esim. kaikkia laskuja... Allekirjoitan täysin kyllä tuon biologian suhteen sun sanoman, mutta mulla oli psykologiassa vielä bilsaakin enemmän opeteltavaa, mutta toisaalta psykologian jutut olivat ehkä helppotajuisempia kuitenkin! Tuo on kyllä ehdottomasti tärkeää, että tekee niitä muistiinpanoja edes hieman ja että ymmärtää ne asiat oikeasti, eikä vain esim. muista ulkoa sanasta sanaan.
PoistaTOsi hyviä vinkkejä! Onneks itellä on kirjoitukset onnellisesti jo takana päin, mut muistan mikä stressinpoikanen se silloin oli :D
VastaaPoistaKiitos, kiva kuulla!! :) Siitä mäkin oon kyllä iloinen, että omat kirjoitukset ovat takana päin - yks stressaavimpia juttuja elämässä...
Poista