Sivut

16.2.2017

VINKKEJÄ KIRJOITUKSIIN - MATEMATIIKKA

Tänään vuorossa on jälleen vinkkejä kirjoituksiin, tällä kertaa matematiikkaan. Itsehän kävin lukiossa pitkän matikan, vaikken siinä erityisen hyvä ollutkaan. Ahkeralla harjoittelemisella ja laskemisella kuitenkin selvisin omaan tasooni nähden kirjoituksistakin ihan kohtuullisesti, joten eiköhän mun vinkeillä pärjää muutkin, joilla matematiikka ei ole se vahvuus numero yksi... Nyt pidemmittä puheitta vinkkien pariin ;)



-Matematiikassa mun mielestä parasta harjoittelua on yksinkertaisesti vain laskea, laskea ja laskea. Muista kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, millaisilla laskuilla harjoittelet. Jos et esim. ole ymmärtänyt vektoreita kunnolla, aloita perusasioiden kertaamisesta ja niistä kaikkein helpoimmista tehtävistä. Sitten taas asiassa, jonka osaat paremmin, kannattaa heti hypätä hieman haastavampien laskujen pariin.
-Opettele käyttämään laskinta ja taulukkokirjaa kunnolla. Selviät kirjoituksissa paljon helpommalla kun sinun ei tarvitse miettiä miten laskimella derivoitiinkaan tai etsiä ikuisuutta jotakin toimintoa! Taulukkokirjasta jutut löytyvät myös paljon helpommin ja nopeammin kun sitä käyttää jo kirjoituksiin valmistautuessa ahkerasti.
-Varsinkin jos et ole niin hyvä matikassa (oli se sitten lyhyt tai pitkä) suosittelen keskittymään perusjuttujen huolelliseen opetteluun sen sijaan, että yrittäisit opetella niitä vaikeimpia sovellustehtäviä. Ihan perusjuttujen osaamisella kuitenkin saa useimmiten pari kolme tehtävää kokonaan tehtyä ja muitakin edes aloitettua. Kannattaa kuitenkin satsata siihen, että lasket vanhoja ylioppilastehtäviä! Näin opit varmasti laskemaan sillä tasolla mitä kirjoituksissa vaaditaan. Suosittelen myös ehdottomasti hankkimaan matematiikan kertauskirjan, sillä ainakin mulle oli ehdoton plussa, että kertauskirjassa oli niitä vanhoja ylppäritehtäviä ja jos jotakin tehtävää ei osannut - se oli kirjan taakse laskettu välivaiheineen ja selityksineen.
-Kun sitten jo istut siellä salissa aivot sauhuten laskukaavojen pyörittelystä ja ahdistuslevelit alkavat nousta, hengitä syvään ja rauhoitu. Jos et noin vartin jälkeen saa jotain tehtävää aluille, siirry johonkin toiseen. Myöhemmin sama tehtävä, jota et alussa tajunnut saattaakin aueta. Tai jos ei, niin ainakaan et uhraa siihen liikaa aikaa, vaan saat sillä välin muita tehtäviä tehdyksi. Jos tehtävä ei mitenkään tunnu aukeavan, kannattaa myös yrittää kaivella Maolista joitakin kaavoja, piirtää kuvioita ja kerätä tehtävän tietoja ylös. Parhaimmassa tapauksessa siitä paperille töherretystä kuviostakin voi nimittäin jonkun pisteen saada, vaikkei tehtävää olisi muuten oikein tajunnutkaan.
-Varsinkin pitkässä matematiikassa joitakin tehtäviä saattaa tuntua haasteelliselta saada loppuun asti lasketuiksi. Jos kello tikittää, etkä vain pääse tehtävässä eteenpäin, on aika siirtyä eteenpäin. Keskeneräisestäkin tehtävästä (jos se alku on oikein) saa kyllä pisteitä, joten älä huoli! Ennemmin saat vaikka kaikista tehtävistä 4 pistettä kuin parista tehtävästä täydet ja lopuista pisteen tai kaksi kun et ehtinyt niitä kunnolla miettiä.
-Muista myös matikan kirjoituksissa ehdottomasti tarkistaa kaikki laskut, jos siihen vain suinkin on aikaa. Kadut myöhemmin sitä, jos tarkistamisen väliin jättämisen vuoksi paperisi pursuaa huolimattomuusvirheitä...


Vielä olisi tulossa yksi osa kirjoitusvinkkejä, viimeisenä kieliin liittyen. On ollut ihan superkiva saada näistä vinkeistä teiltä niin paljon palautetta, mukavaa että pystyn olemaan avuksi! : Jenny

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }