Sivut

7.7.2021

VUODEN ENSIMMÄINEN KIRJA ALKUUN KESÄKUUN LOPUSSA - MITÄ TAPAHTUI ENTISELLE LUKUTOUKALLE?Vuoden alusta on kulunut seitsemän kuukautta ja seitsemän päivää. Olen lukenut vasta 161 sivua, vaikka vuodesta on kulunut yli puolet. Mihin lukutoukka-minä on kadonnut? Aikuisuuteen, omilleen muuttamiseen, töiden ja opiskelun  yhdistelmään, tuntikausien istumisen välttelyyn, somen selailuun, arjen rutiineihin... Alakouluikäisenä luin helposti parikymmentä kirjaa vuodessa, usein varmaan enemmänkin. Ensin vuosittain luettujen kirjojen määrä putosi muutamalla kappaleella alaspäin, sitten noin kymmeneen teokseen per vuosi. Rakastin lukemista yhä, mutta enää ei ollut samalla tavalla aikaa. Lukiossa uppouduin vielä vuoden aikana noin seitsemään kirjaan, sillä äidinkielen kursseilla oli yleensä pakko lukea ainakin yksi kirja. Minua se ei haitannut ollenkaan, koska usein löysin kurssien lukulistoilta sellaisia kirjoja, joiden pariin olisin saattanut päätyä ihan vapaaehtoisestikin. Lisäksi luin joulu- ja kesälomalla. Äidinkielen kurssien käydessä vähiin ja ylioppilaskirjoitusten lähestyessä luin jo lähes pelkästään koulukirjoja.

Yliopistovuosien aikana lukemistahtini on vaihdellut. Välillä olen lukenut vain tenttikirjoja, yhden lukuvuoden aikana jopa kaikki Harry Potterit läpi. Parin viimeksi kuluneen vuoden aikana olen lukenut vähemmän kuin koskaan, huipentuen tähän vuoteen 2021, kun vuoden ensimmäinen kirja on heinäkuussa vielä kesken. Haluaisin hirveästi, että lukeminen olisi isompi osa arkeani, ja minulla on usein ikävä sitä tunnetta, joka tulee, kun sanat tempaavat mukaansa. Tässä elämäntilanteessa lukeminen on kuitenkin valitettavasti se asia, josta karsin ensimmäisenä, jos jostain pitää karsia.

En osaa lukea vain varttia kerrallaan, eivätkä äänikirjat sovi minulle. En myöskään halua aloittaa kirjaa, jos tiedän, että lukeminen on katkonaista ja siihen saattaa tulla parin viikonkin tauko. Opiskelun ja töiden yhdistelmä takaa sen, että vapaa-aikaa ei aina kovin ruhtinaallisesti ole ja silloin kun sitä on, haluan usein lukemisen sijaan liikkua jollakin tavalla, koska istun arjessa melko paljon. Koska en pidä katkonaisesta lukemisesta, blogin kirjoittaminenkin menee lähes aina lukemisen yli. Kirjaan tarttumista vaikeuttaa myös se, jos on rättiväsynyt. Silloin tuntuu melkein poikkeuksetta ainakin tuhat kertaa helpommalta laittaa jokin kokkisarja pyörimään, siivota, tiskata tai tehdä muita kotitöitä tai selata päämäärättömästi sosiaalista mediaa. Haluan seurata myös uutisia (töissä tämä toki hoituu työajalla), joten jos luen jotakin muuta kuin opiskeluun liittyviä kirjoja tai artikkeleita, luen suurella todennäköisyydellä juuri uutisia.

Lukulistani kasvaa jatkuvasti ja taitaa lyhentyä tänä kesänä maksimissaan kolmella kirjalla. Maailmassa on valtavan paljon mielenkiintoista, koskettavaa, opettavaista, sadunomaista, ja jännää luettavaa, joten lukulistani paisunee jatkossakin. En ota stressiä asioista, mutta toivon kovasti, että koittaa vielä aika, milloin ehdin ja jaksan lukea enemmän.

Onko sinulla jokin harrastus, jolle ei ole aikaa (niin paljon kuin haluaisit)? 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }