Sivut

15.1.2020

12 TAVOITETTA VUODELLE 2020

Heissan ja hyvää uutta vuotta! Tässä tulee vuoden ensimmäinen postaus, jonka aiheena on kliseisesti alkaneen vuoden tavoitteet. Helposti innostuvana ihmisenä mun tulee aina vuodenvaihteessa pohdittua tulevaa vuotta ja sitä mitä haluaisin sen aikana tehdä: mitä olisi kiva osata paremmin, mihin elämässäni toivoisin muutosta, mistä huonosta ajatusmallista haluaisin eroon... Tykkään tavoitteista ja pienistä haasteista, ja olenkin jo useita vuosia aloittanut vuodenvaihteessa projektin tai pari. Ikinä en ole kuitenkaan suhtautunut näihin uuden vuoden "lupauksiini" kovin vakavasti, vaan pohtinut tavoitelistaani innostus ja inspiraatio edellä - kuten tälläkin kertaa.

Tämän vuoden tavoitelistalta löytyy niin ikuisuusprojekteja, hyvinvoinnin tehostamista kuin aktiivisempaa harrastamistakin. Seuraavilta kahdeltatoista kuukaudelta toivon kuitenkin ennen kaikkea hyvää mieltä ja stressittömämpää elämää. Haluaisin ihmissuhdepettymysten ja yksinäisyyden tilalle enemmän vastavuoroisuutta ja aitoa välittämistä. Ahdistuksen ja stressin paikalle enemmän naurua, positiivista energiaa ja kyllä tästä selvitään -asennetta. Siinä on tavoitetta kerrakseen, mutta kun on avoinna uusille kokemuksille, ihmisille ja tilanteille, mikä vain on mahdollista. Näin ainakin haluan uskoa.


Nyt kuitenkin se varsinainen uuden vuoden tavoitelista. Mitä mä konkreettisesti toivon saavani vuonna 2020 aikaan?

Ikuisuusprojektit kuntoon. Haluaisin saada muutamaa ikuisuusprojektia eteenpäin eli 1) siivota kaappeja ja laatikoita sekä hankkiutua turhasta tavarasta eroon 2) kirjoittaa sekalaisilla lapuilla olevat ja puhelimen kansioihin hukkuneet reseptit muistiin samaan paikkaan ja 3) siirtää kameran ja puhelimen kuvat ulkoiseen muistiin & varmuuskopioida ne.

Enemmän kirjoja. Aion osallistua Helmet-lukuhaasteeseen, jossa on tavoitteena lukea vuoden aikana 50 erilaista kirjaa, kuten sellainen jossa rikotaan lakia ja sellainen, joka kertoo tulevaisuudesta. En usko ehtiväni lukemaan näin montaa kirjaa, mutta ajattelin kuitenkin kirjastoreissuilla kaivaa lukuhaastelistan esiin, ja valita lainattavani sen pohjalta. Sitä paitsi kuka tietää, jos yllätänkin itseni ja ehdin lukea vaikkapa 20 kirjaa. Se olisi ihan mahtavaa! Alkuvuosi on ainakin ollut lukemisen kannalta ihan positiivinen, sillä vuoden toinen kirja on tällä hetkellä puolivälissä.

Postcrossing-kortteja maailmalle. Lukioaikoina lähetin kortteja ulkomaille säännöllisesti tämän kansainvälisen korttiringin kautta. Sittemmin tahti on hiipunut koko ajan, vaikka kirjoittaminen ja korttien valitseminen on mun mielestä hurjan rentouttavaa ja kivaa. Tänä vuonna haluaisin herättää tämän(kin) harrastuksen henkiin, ja lähettää kaikkina vuodenaikoina ainakin yhden kortin. Se on sopivan matalan kynnyksen tavoite.


Aktiivisempi blogi. Tämän toteutumiseen ei vaadita ihmeitä, sillä vuosi 2019 oli blogihistoriani epäaktiivisin. Mulla on tällä hetkellä hurjasti ideoita blogijuttuihin, ja nyt alkuvuodesta niiden toteuttamiseen pitäisi vihdoin olla myös aikaa - tätä on odotettu!

Uusia ruokia testiin. Viime vuoden aikana innostuin toden teolla kokkaamisesta. Ihan kaikkea mielessäni ollutta en ehtinyt kokeilla, vaan muutamia reseptejä jäi testattavaksi tällekin vuodelle. Ruokakokeilut siis jatkukoon!

Viime vuotta enemmän ryhmäliikuntatunteja. Olen asettanut tämän tavoitteeksi jo monena vuonna ja onnistunutkin tässä ajoittain. Lupaava liikuntatahti on kuitenkin aina ennemmin tai myöhemmin hiipunut kiireiden, sairastelun tai yleisen jaksamattomuuden vuoksi. Aika näyttää miten tänä vuonna käy, mutta aion ainakin yrittää ryhmäliikuntatuntien lisäämistä arkeeni aiempaa määrätietoisemmin.

Eroon turhasta puhelimen räpläämisestä. Turhasta ruutuajasta haluan todellakin eroon, sillä sitä on varkain alkanut kertyä paljon enemmän kuin haluaisin. Oon päättänyt esimerkiksi, että tästä lähtien puhelimella on porttikielto sänkyyn kaikkina aamuina - silloinkin, kun luennoille pitää mennä vasta puolilta päivin. Oon kehitellyt muutaman muunkin keinon ylimääräistä somen selailua välttääkseni, mutta niistä tuonnempana lisää.


Kehittyminen kuvaajana. Haluan kokeilla uusia valokuvausjuttuja ja sitä myötä kehittyä kuvaajana. Lähes lumeton tammikuu ei ole innostanut tarttumaan kameraan ulkosalla (tämän postauksen kuvia enempää), mutta ehkä voisin aloittaa kuvailemalla jotakin sisällä uudesta näkökulmasta tai edes räpsimällä puhelimen kameralla jotain arkikuvia.

Spontaanimpaa kuvien räpsimistä. Aina kuvien ei tarvitse olla suunniteltuja ja valotukseltaan täydellisiä, vaan tärkeämpää on saada hetkiä ja muistoja kuvien avulla talteen. Toki esimerkiksi blogikuvia ja luontokuvausreissuja on kiva suunnitella, mutta esimerkiksi juhlista taas kaikki kuvat ovat yleensä plussaa. Haluaisin saada kuvamuistoja talteen paria edellistä vuotta enemmän, ja tähän aionkin kiinnittää siksi erityisen paljon huomiota.

Hyvinvointiin panostaminen. Toivottavasti onnistun tänä vuona pitämään itsestäni hyvää huolta niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Viime vuonna varsinkin henkinen jaksaminen oli ajoittain kovalla koetuksella, joten tänä vuonna haluan panostaa erityisesti riittävään palautumiseen ja lepoon.


Pianonsoittoharrastukseni herätys henkiin. Rakastan soittamista, ja pianotunnit olivat kymmenen vuoden ajan yksi arkeni kulmakivistä. Viime vuosina hetket pianon koskettimien äärellä ovat kuitenkin yhä useammin jääneet kiireen jalkoihin. Sen verran olen soittanut, että nuottienlukutaito on pysynyt yllä, mutta tänä vuonna aion järjestää tälle rakkaalle harrastukselle enemmän aikaa.

Asioiden vatvominen pois. Nimimerkillä voin pohtia yhtä sähköpostiakin nukahtamisvaikeuksiin saakka. Olisiko sittenkin pitänyt vielä yrittää selvittää kysymääni asiaa itse, oliko viesti kirjoitettu oikeaan sävyyn, olisiko pitänyt tervehtiä muodollisemmin... Lista on loputon. Vaikka joku viesti olisikin hassu tai samaa henkilöä tulisi vaivattua useammin lyhyen ajan sisään, luulen että viestieni vastaanottajat eivät näitä sen kummemmin jää pohtimaan. Siksi aion itsekin päästä tämänkaltaisista turhista stressinaiheista eroon.


Mitä sä tavoittelet tänä vuonna tai onko sulla jotain toiveita koskien vuotta 2020?

2 kommenttia :

  1. Postcrossing on aina kuulostanut tosi mielenkiintoiselta harrastukselta! Ois tosi kiva, jos kertoisit siitä täällä blogissakin, jos saat sen herätettyä henkiin :) Vika kohta sopii niin täydellisesti munkin elämään: iltaisin on joskus tosi hankala saada unta, kun asioita alkaa analysoimaan liikaa ja joskus se voi vaikuttaa jopa ruokahaluun. Niin inhottavaa, mutta siitä on tosi vaikea päästää irti, kun pelkää vatvomiensa asioiden olevankin totta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Postcrossing on kyllä tosi kiva harrastus! Mä oon kirjoittanut joskus ihan blogin alkuaikoina siitä postauksenkin, mutta nyt voisi kyllä olla uuden postcrossingpäivityksen aika - kiitos siis ideasta. Asioiden ylianalysoiminen on kyllä paha tapa, koska se lisää niin paljon stressiä. Siitä irti pääseminen taitaa olla kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä vatvomisen aiheitahan riittää: työasiat, koulutehtävät, kaikki missä on joskus elämässään vähänkin mokannut... Mutta pidetään peukut pystyssä sille, että me molemmat onnistuttais stressaamaan tänä vuonna vähän vähemmän ainakin nopeasti unohtuvia pikkujuttuja.

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }