Sivut

20.5.2020

10 KYSYMYSTÄ JA VASTAUSTA KIRJOISTA

Olen nuorempana ollut kunnon lukutoukka ja se on yksi rakkaimmista harrastuksistani edelleen, joten halusin pitkästä aikaa kirjoittaa jotain lukemiseen liittyvää. Inspiraation näihin kirjoihin liittyviin kysymyksiin ja vastauksiin sain Sinin postauksesta, joka pohjautuu Instagramissa pyörineeseen kirjahaasteeseen. Kaikki haasteen kysymykset eivät sopineet itselleni kovin hyvin, joten otin vapauden hieman muokata kysymyksiä ja samalla tulin keksineeksi niitä myös muutaman lisää. Tästä selviääkin monta faktaa siitä minkälainen lukija olen ja millaisista kirjoista pidän.

1. Jos asuisit viimeisimmäksi lukemasi kirjan maailmassa, millainen se olisi?

Viimeisin lukemani kirja oli Jojo Moyesin Jos olisit tässä, joka sijoittuu 2010-luvun Englantiin. Kirjan maailmassa asuisin siis Lontoossa tai sen lähistöllä sijaitsevassa pikkukylässä.

2. Mikä kirja on jäänyt mieleesi kouluajoilta kirjoista, jotka oli pakko lukea?

Lukiossa äidinkielen kurssin pakollisten kirjojen listalta poimittu Tarinankertojan tytär. Muistaakseni kaikki listalla olleet kirjat sijoittuivat eri maihin ja niistä piti sitten valita yksi luettavaksi. Muistan kiinnostuneeni heti Afganistanista, jonne Tarinankertojan tyttären tapahtumat sijoittuvat. Toinen huomioni kiinnittänyt seikka oli se, että kirjan on kirjoittanut toimittaja Saira Shah. En muista kirjasta oikein muuta kuin sen, että se todella teki muhun vaikutuksen. Tämä onkin sellainen kirja, jonka haluaisin ehdottomasti lukea joskus uudelleen.


3. Kirja josta pidit, mutta siitä tehty elokuva oli mielestäsi huono?

Olen miettinyt pääni puhki, mutta en jotenkin keksi tähän konkreettista esimerkkiä, vaikka niitä on paljon. Yleisesti ottaen kun oon sitä mieltä, että kirja peittoaa lähes aina siitä tehdyn elokuvaversion. Tämä johtuu ennen kaikkea siitä, että kirjoissa tapahtumia tyypillisesti taustoitetaan enemmän ja hahmoista pystyy muodostamaan yksityiskohtaisemman kuvan.

4. Mihin kirjaan tartuit viimeksi sosiaalisen median innoittamana?

Edellinen somebongauksen myötä luettavaksi asti päätynyt kirja oli pari vuotta sitten lukemani Anthony Doerrin kirjoittama romaani Kaikki se valo jota emme näe. Kiinnostuin kirjasta ensimmäisen kerran, kun joku suositteli sitä sosiaalisessa mediassa, ehkä Instagramissa. Tämän jälkeen kirja tuli useasti vastaan Adlibriksen mainoksissa ja päätyi sieltä mun lukulistalle. Ei voi muuta sanoa kuin että onneksi päätyi, koska tämä toisen maailmansodan aikaan sijoittuva tarina on yksi niistä, jotka ovat tehneet muhun lähtemättömän vaikutuksen. 


5. Oletko koskaan vältellyt jotakin kirjaa hypen takia?

Tähtiin kirjoitettuun virheeseen suhtauduin varauksella, koska kaikki tuntuivat  jossain vaiheessa lukeneen sen. Lopulta tartuin kirjaan itsekin, mutta se ei kaikesta kehumisesta huolimatta noussut lempparikirjoihini, joskaan lukukokemus ei  ollut varsinaisesti huonokaan. 

6. Oletko hävennyt tai nolostellut jonkun kirjan lukemista?

Lainasin joskus ala-asteella koulun yhteydessä sijaitsevasta kirjastosta Nummelan ponitalli -kirjoja vähän nolostellen, kun niistä tuli muistaakseni jotain sanomista koulussa. Mutta niitäkin kuitenkin sitten lainasin ja luin. 

7. Mikä kirja oli niin koukuttava, ettet meinannut malttaa lopettaa sen lukemista ollenkaan?

Luin melko nopeaan tahtiin Jos olisit tässä -kirjan jonka sain loppuun muutama päivä sitten, mutta viime joulukuussa lukemani Dan Brownin Alku-kirjan suorastaan ahmin. Se oli yllättävine juonenkäänteineen ihan superkoukuttava kuten muutkin Brownin kirjat


8. Mitä kirjaa tai kirjasarjaa rakastit alakouluikäisenä? 

Tähän ei ole mun kohdalla muuta vastausvaihtoehtoa kuin Potterit. Kirjasarja on vaikuttanut elämääni ja ajattelutapoihini niin monella tavalla, että se saa Potterit vielä näin 15 vuotta myöhemminkin nousemaan täysin omaan kastiinsa. 

Rakastin taikamaailmaa ja J.K. Rowlingin taidokasta tarinankerrontaa. Nautin samaistuttavista hahmoista ja kirjojen tarjoamista elämänviisauksista. Pohdin mihin tupaan kuuluisin ja mikä olisi suosikkiaineeni Tylypahkassa. Lista on lähes loputon ja nämä asiat vetoavat edelleen niin vahvasti, että en taida päästä irti tästä Potterhulluudesta koskaan. En oikeastaan edes halua. Sen sijaan aloin suunnitella Pottereiden lukemista uudelleen ties kuinka monetta kertaa.

9. Kirja joka jokaisen pitäisi lukea? 

Khaled Hosseinin Tuhat loistavaa aurinkoa, koska se jos mikä on kirja, joka valottaa elämää sodan runtelemassa Afganistanissa ja kertoo karun rehellisellä tavallaan siitä, millaista on olla nainen tässä ympäristössä.

Kirja ei ole iloinen, eikä sovi herkimmille. Kaiken pohjattomalta tuntuvan kurjuuden ohella se kertoo kuitenkin selviytymisestä, ja siksi jokaisen pitäisi lukea se. 

10. Mitä aiot lukea seuraavaksi? 

Seuraavana lukulistalla on Kerro minulle jotain hyvää -trilogian päätösosa Elä rohkeasti. Sen jälkeen ajattelin tarttua Maria Veitolan Veitolaan, jonka sain siskoltani joululahjaksi ja jota en ole vielä ehtinyt lukea. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }