Sivut

10.2.2020

KEVÄTLUKUKAUDEN OPINNOT: KANDISEMINAARIA, PUHEVIESTINTÄÄ JA SIVUAINEITA

Maanantaimoikat! Ehdin vihdoin eilen illalla viimeistelemään tän postauksen, jota oon kirjoittanut useamman viikon aina lyhyehkön pätkän kerrallaan. Mun opiskeluaiheiset tekstit ovat olleet useimmiten tosi tykättyjä, joten nyt olisi pitkästä aikaa sellaisen vuoro. Inspiroiduin Sannan postauksesta ja päätin itsekin kertoa, missä merkeissä mun kandikevät tulee kulumaan. Mulla ei ole nyt meneillään erityisen mielenkiintoisia kursseja, mutta halusin silti kirjoittaa tämän hetkisistä opinnoistani. Uskoisin nimittäin tämän avaavan yliopisto-opintoja jälleen vähän lisää - ainakin sellaiselle, joka ei niistä paljoa tiedä. Haluan myös kertoa omasta tutkinto-ohjelmastani realistisesti ja tämä teksti antaakin  ihan toisenlaisen näkökulman journalistiikan opintoihin kuin viime vuonna samoihin aikoihin kirjoittamani postaus.


Alkuvuodesta olin ilmoittautunut vain kandiseminaariin ja yhdelle puheviestinnän kurssille. Oikeastaan olin varoiksi ilmoittautunut myös toiselle puheviestinnän kurssille, koska en uskaltanut jättää tämän osalta kurssivalintoja yhden kortin varaan. Onneksi varauduin, sillä loppujen lopuksi päädyin kursseista juurikin siihen vaihtoehto B:hen. Noille tietyille puheviestinnän kursseille on poikkeuksetta kova tunku, sillä lähes kaikkien opintoihin kuuluu pakollisena valinnainen kieliopintojakso ja kyseiset kurssit ovat yksi vaihtoehto, jolla tuon valinnaisen kieliopintojakson saa suoritetuksi. Puheviestintä alkoi näistä tämän hetkisistä kursseista ensimmäisenä heti loppiaisen jälkeen ja sen vuoksi kurssi loppuukin jo tämän kuun lopussa. Kurssilla tehdään isoa projektityötä, mutta työmäärä on pysynyt aika tasaisena ja hallittavissa olevana viikoittaisten luentojen ja (kerrankin) toimivan ryhmätyön ansiosta. Kandidaatintutkielma puolestaan on koko kevään mittainen projekti, mutta ainakin toistaiseksi se on sujunut yllättävän kivuttomasti. Oon varma, että tuuli kääntyy tämän suhteen jossain kohtaa kevättä, mutta täytyy vain sitkeästi yrittää pysyä tutkielman kirjoittamisen kanssa aikataulussa, niin eiköhän se kandi siitä tavalla tai toisella valmistu. 


Edellä mainittujen lisäksi olin laskenut, että mun pitäisi suorittaa vielä jonkin verran opintopisteitä sivuaineista. Ongelmana oli vain se, etten tiennyt yhtään mitä sivuainekursseja suorittaisin. Taustatietona mainittakoon, että oon suorittanut sivuainepuolella aiemmin muutamia sekalaisia yksittäisiä kursseja, sosiaalitieteiden perusopinnot ja Hyvinvointipalvelut-kokonaisuuden. Näissä viimeisissä kandivaiheen sivuainekursseissa riittikin mietittävää, koska halusin lähtökohtaisesti jatkaa jotakin aloittamaani kokonaisuutta. Varavaihtoehtoni oli valita muutama yksittäinen mielenkiintoiselta vaikuttava ja aikatauluihini sopiva kurssi, mutta tätä halusin välttää. Syykin on varsin selkeä. Mulla on näitä yksittäisiä kokeiluja eri sivuaineista jo useampia (kestävä kehitys, fonetiikka ja yleinen kielitiede, suomen kieli) ja tutkintotodistukseen tulee erillinen merkintä vain suoritetuista kokonaisuuksista. Lisäksi jos aloittaisin jotain uutta kokonaisuutta, mutta en ehtisikään suorittaa sitä kevätlukukauden aikana kokonaan, se hajoaisi typerästi niin, että osan kursseista olisin suorittanut kanditutkinnossa ja osan vasta maisterivaiheessa. Eli se kokonaismerkintä jäisi tässäkin tapauksessa saamatta.

Pohdiskelin pitkään mistä sivuaineesta pitäisin, minkä opetus olisi pääosin suomeksi (mulla menee ainakin kolminkertainen aika jos opetus/tenttikirjat ovat englanniksi) ja mistä voisi olla tulevaisuudessakin jotain hyötyä. Selasin opintotarjontaa monena eri päivänä pitkään ja hartaasti ja lopulta silmiini osui Henkilöstöjohtaminen ja työhyvinvointi -niminen kokonaisuus. Tutkin sen esitietovaatimuksia ja niistä löytyi muutama kurssi, joita en ole vielä suorittanut. Ongelmani oli ratkaistu. Päätin käydä tuon kokonaisuuden aloittamiseksi vaadittavat kurssit vielä tänä keväänä. Saan niistä puuttuvat sivuaineopintopisteeni ja pääsen sitten maisterivaiheessa aloittamaan suoraan tuota Henkilöstöjohtamisen ja työhyvinvoinnin kokonaisuutta, kun pakolliset edeltävät kurssit on hoidettu pois alta. Toisin sanoen tämän kevään to do listaa täyttävät puheviestinnän kurssin ja kandihommien lisäksi Johdatus hallintotieteeseen ja Johdatus oikeusjärjestykseen -nimiset kurssit. Ainoa ongelma on aika. Sivuaineasiat selvisivät niin myöhään, että nyt mulla on vain kuukausi aikaa suorittaa melkoisen työläältä vaikuttava Johdatus hallintotieteeseen tentteineen päivineen.



Pitkäksi venähtäneen taustoituksen jälkeen päästään siihen, mistä mun opinnot konkreettisesti tänä keväänä koostuvat. Lähiopetusta mulla on valtaosan ajasta vain tiistaisin (kandiseminaari) ja keskiviikkoisin (puheviestintä) ja tuo keskiviikon luentokin tipahtaa noin puolivälissä kevättä pois. Luentojen sijasta suurin osa mun ajasta kuluukin itsenäiseen opiskeluun. Tässä jonkinlainen yhteenveto siitä, miltä tää kaikki näyttää mun kalenterissa.

tammikuu

8.1. Tiimi toimii -puheviestinnän kurssi alkaa

14.1. kandiseminaari alkaa

kandi: aihe, aineiston kerääminen + tutkimussuunnitelma alkuun

puheviestinnän kurssin projekti: lyhyen haastattelun tekeminen omalla alalla työskentelevälle, haastattelun litterointi, kahden artikkelin lukeminen ja tiivistäminen muulle tiimille & pikkuhommia kuten haastattelukysymysten miettimistä ja sopivien artikkelien etsimistä

helmikuu

4.2. kandin tutkimussuunnitelman 1. versio valmiiksi

puheviestinnän projekti: teorian ja haastatteluiden yhdistelyä, esityksen kasaamista online Wordissa ja esittämistavan suunnittelua, palaveri esittelyä edeltävänä päivänä

12.2. puheviestinnän projektityön esittely

puheviestintä muuta: tiimitoimijan profiili -tehtävä, muiden projektitöiden arviointi

Johdatus hallintotieteeseen:

2 esseetä
15 dian "Power point -esitelmä"
kahden kirjan lukeminen (yht. noin 500 sivua)
yhden artikkelin lukeminen (noin 20 sivua) + muistiinpanot
kahdeksan videoidun haastattelun katsominen + muistiinpanot
parin luennon katsominen
useampia lyhyitä videoita ja tekstejä, jotka pitää lukea/katsoa läpi

Onneksi paljon useammassa ruudussa on tällä hetkellä rasti kuin tässä kuvassa! Myönnän kuitenkin ettei seuraaville viikoille ole vaikeaa keksiä ohjelmaa, kun näitä listoja tulee vilkaisseeksi edes pikaisesti 😅

maaliskuu

2.3. Johdatus hallintotieteeseen -tentti

3.3. Johdatus hallintotieteeseen -kurssi oltava valmiina

17.3. kandin rakenne kunnossa ja valmista tekstiä minimissään 12 sivua

Johdatus oikeusjärjestykseen: artikkeleiden ja muun kurssiaineiston lukemista, luentojen katselemista, muistiinpanoja (vaikuttaa siltä että tehtävää on superpaljon, mutta tarkkaa määrää ei näe etukäteen, vaan tehtävää paljastuu lisää sitä mukaa kun oma tekeminen edistyy)

huhtikuu

Johdatus oikeusjärjestykseen: kirjan lukeminen (noin 200 sivua), mallitentti

kandin kirjoittamista

toukokuu

kandin esitteleminen seminaarissa + hiominen valmiiksi palautteen pohjalta

15.5. deadline (minimissään 25 sivun) kandin palauttamiselle

toukokuun puoliväli myös itse asettamani takaraja Johdatus oikeusjärjestykseen -tentin tekemiselle


Oikoluettuani tämän kevätlukukausi alkoi tuntua musta pelottavan lyhyeltä. Siitä huolimatta usko on kova sen suhteen, että kaikki tämä on valmiina muutaman kuukauden päästä ja musta tulee yhteiskuntatieteiden kandidaatti. Entäs sä: miltä mun kevään opinnot kuulostavat ja yllättikö jokin? 

2 kommenttia :

  1. Tosi mielenkiintoinen jälleen kerran tällainen opiskelupostaus! Englanniksi lukeminen on kyllä niin paljon hitaampaa ja on tosi harmi, että yliopistomateriaalia muutenkin on niin vähän suomeksi :/ Olisi tosi kiva, jos voisi opiskella omalla äidinkielellään, vaikka englanti onkin niin puhuttu kieli! Tsemppiä kevään opiskeluihin, muista myös rentoutua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten kiva kuulla, että tää oli mielenkiintoista luettavaa! Joo se on kyllä harmi :( Ymmärrän englannin merkityksen kansainvälisyyden kannalta, mutta samaan aikaan kuitenkin pohdin eikö olisi Suomen ja suomalaisten etu, että täällä opiskeltaisiin yliopistossakin pääosin suomeksi. Englannin kielen vahva asema yliopistolla harmittaa myös sen vuoksi, että monta mielenkiintoiselta vaikuttavaa kurssia on tullut skipattua, kun niitä ei ole ollut suomeksi tarjolla ja itsellä on aina ollut vaikeuksia vieraiden kielten kanssa. Kiitos opiskelutsempeistä, mä koitan parhaani mukaan ehtiä levätäkin edes jossain välissä 😅

      Poista

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }