Sivut

3.12.2019

KOHTI TASAPAINOISTA ARKEA - NÄIN OLET TEHOKKAAMPI

Oon kokenut kuluneen syksyn ja alkavan talven uuvuttavana ja kokonaisuudessaan jotenkin hankalana ajanjaksona elämässäni. Osa asioista tämän takana on sellaisia, joihin en ole pystynyt itse vaikuttamaan. Parin viikon hankaluuksien jälkeen kuitenkin heräsin ajatukseen, että haluan tehdä kaiken voitavani sen eteen, että arjesta tulisi taas sujuvampaa ja mukavampaa. Ryhdyin siis miettimään, mitkä asiat voisivat saada mut jaksamaan paremmin, miten pystyisin työskentelemään tehokkaasti silloinkin kun motivaatiota ei oikein ole, ja miten mun arki yksinkertaisesti alkaisi sujumaan taas vähän vaivattomammin.

Näistä pohdinnoista sai alkunsa postaussarja, jonka tarkoituksena on laittaa yhdessä arki balanssiin. Tai ainakin yrittää omaksua parempia toimintatapoja ja muuttaa ne pysyviksi rutiineiksi, jonka seurauksena se arkikin toivottavasti helpottuu. Itsestäänselvyyksien sijaan luvassa on niin sanotusti seuraavan tason niksejä ainakin väsymyksen karkottamiseen, aikatauluttamiseen ja tehokkaana pysymiseen. Lähde säkin mukaan kohti tasapainoista arkea! 


Kaikki varmasti toivoisivat olevansa ainakin ajoittain tehokkaita. Se on kuitenkin usein helpommin sanottu kuin tehty. Tietyt asiat jäävät helposti roikkumaan, toiset hommat taas ovat työläitä ja epämukavia. Isot projektit voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä urakoilta, jos niitä ei aikatauluta kunnolla ja jaa pienempiin ja hallittavampiin osasiin välitavoitteineen. Tehokkuus kärsii myös harhailevista ajatuksista, väsymyksestä, motivaation puutteesta ja prokrastinoimisesta eli velvollisuuksien siirtämisestä myöhemmäksi. Mikä syy tehottomaan fiilikseen sitten onkin, tässä joitakin vinkkejä, joilla itse olen onnistunut saamaan päälle tehokkaan olotilan ja sitä myötä jotakin ihan konkreettisesti aikaiseksikin!


X ELIMINOI PUHELIN. Katkaise nettiyhteys puhelimestasi ja vie se eri huoneeseen tai ainakin sen verran kauas, että et saa napattua sitä käteesi nousematta ja kävelemättä muutamaa askelta. Puhelimen äänettömälle laittaminenkin toimii, mutta itse tykkään pitää äänet päällä, että muhun saa kuitenkin tarvittaessa yhteyden heti. Kun puhelin ei ole näköpiirissä, sitä ei tule otettua käteen heti ajatuksien takkuillessa, ja kun merkkiääniä tai värinää ei kuule, ei tule myöskään houkutusta tarkistaa viestejä tai sosiaalista mediaa niin helposti.

X TAUOTA OIKEIN. Mitä pidempi urakka on meneillään, sitä suurempi merkitys tauoilla on. Jos joudut istumaan tietokoneen ääressä, lukemaan tai tekemään mitä tahansa samassa asennossa pitkään, tauon aikana kannattaa antaa silmien levätä, venytellä ja vaikka mennä pienelle happihyppelylle ulos - kroppa kiittää, virkistyt ja mikä parasta: olet todennäköisesti tauon jälkeen tehokkaampi. Melkein kaikessa vähänkään pidempään kestävässä tekemisessä iskee jossakin kohtaa myös jumitilanne: samaa asiaa on saattanut pyöritellä niin kauan, että uusia ideoita ei enää synny tai alussa korkealla ollut motivaatio ei enää olekaan niin korkealla. Tähänkin auttaa yleensä parhaiten tauko. Omalla kohdallani on ainakin käynyt tutuksi tilanne, jossa esimerkiksi esseen kirjoittamisesta pitämäni taukopäivän jälkeen kirjoitankin muutamassa tunnissa enemmän kuin mitä olen saanut useammassa päivässä aikaan ennen taukoa. 


X ALOITA JOSTAKIN. Toisinaan tulee mietittyä liikaa mitä pitäisi tehdä ensimmäisenä, mitä seuraavana ja mitä kahden päivän päästä, vaikka tehokkaampaa olisi sen kummempia miettimättä aloittaa jostakin mahdollisimman pian. Pieni pohdiskelu on useimmiten totta kai paikallaan, sillä kiireellisimmät asiat kannattaa hoitaa ensin alta pois. Liika jahkailu kuitenkin vain ja ainoastaan hidastaa. Jos hoidettava asia on opiskeluun liittyvä, enkä oikein pääse alkuun, saatan kirjoittaa esimerkiksi pelkän nimeni ja opiskelijanumeroni tehtävän alkuun ja sitten lisätä väliotsikkoja tai sekalaisesti mieleen tulevia asioita, joita tehtävässä voisi hyödyntää. Jos taas pitää vaikkapa selvittää jokin asia, etsin usein edeltävänä päivänä puhelinnumeron tai sähköpostiosoitteen valmiiksi ja vasta seuraavana päivänä hoidan varsinaisen asian selvittämisen. Ainakin itsestäni tuntuu hirveän paljon tehokkaammalta, kun teen edes muutaman pienen asian usein täynnä pursuilevalta tehtävälistaltani, joten luulisin tämän pätevän muutaman muunkin kohdalla.

X TEE PIKKUJUTUT HETI. Joku muukin ehkä allekirjoittaa pienien asioiden siirtelemisen seuraavaksi päiväksi, ensi viikoksi tai vapaapäiväksi? Oikeasti pikkuasioita kannattaisi hoitaa esimerkiksi silloin, kun "ei tässä enää kauheasti mitään ehdi tekemään". Pieniä hoidettavia asioita, kuten ajanvarauksia, tietokoneen päivityksiä ja paperien läpikäymistä on helppo siirtää, mutta ennemmin tai myöhemmin ne kasaantuvat urakaksi, jonka selvittely vie aikaa kymmenen minuutin sijaan useita tunteja. 


X VAIHTELU VIRKISTÄÄ. Kolme päivää suursiivousta tai esseen kirjoittamista takana? Jos jokin pakollinen asia alkaa tympiä ja tekeminen muuttuu tehottomaksi hidasteluksi ja haaveiluksi, vaihtelu virkistää. Ellei aikataulu ole todella tiukka, minkä tahansa velvollisuuden parissa puurtaminen kannattaa välillä katkaista tekemällä jotain ihan muuta.

X 15 MINUUTIN SÄÄNTÖ. Usein aloittaminen on kaikkein vaikeinta. Instagramin selailun jälkeen tulee mieleen sääennusteen tarkistaminen, sitten roskien vieminen ja niin edelleen varsinaisten velvollisuuksien lykkääntyessä tuonnemmaksi. Itsensä voi huijata tekemisen pariin päättämällä vaikkapa lukea tenttikirjaa vartin verran. Kun on aloittanut lukemisen, lukee yleensä ainakin luvun loppuun ja tadaa - homman pariin on saattanut huomaamattaan uppoutua vaikkapa puoleksi tunniksi. Vaikka kyseessä olisi tylsä asia, vauhtiin pääseminen voi saada aikaan jonkinlaisen flow-tilan, milloin tuleekin tarve saavuttaa tietty välitavoite tai hoitaa homma jopa loppuun asti.

Kohti tasapainoista arkea -postaussarjan ekassa osassa käsiteltiin niksejä väsymyksen karkottamiseen. Jos kaamosväsymys kiusaa ja energia on vähissä, kurkkaapa löytyisikö täältä apua!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }