Sivut

4.6.2014

PUHELINRIIPPUVUUS

Monelle on varmaan tuttu tilanne, jossa jutellaan kavereiden kanssa esim. välkällä mutta puolet porukasta tekstailee samalla. Siinä ei ole sinällään mitään pahaa jollei se mene liiallisuuksiin. Jos kännykkä on kuitenkin jatkuvasti käytössä tunnilla, välitunnilla, koulumatkalla, kaverin kanssa kahvilassa jutellessa ja ystävän bileissä, se alkaa jo mennä liiallisuuksiin. Ja tarkoitan tässä siis sitä että tarkistaa 5 min välein WhatsApin, lisää puolen tunnin välein kuvan instaan, on pakko pitää kännykkää koko ajan kädessä koska jos tulee kiusaantunut hiljainen hetki niin sitä voi sitten kätevästi paeta tyyliin jonnekki weheartitin uumeniin. Enkä nyt tarkoita ettei ikinä voisi esim. pelata kännykällä tunnilla tai lisätä vaikka 5 instakuvaa samana päivänä. Ajan takaa lähinnä sitä ettei ole koko ajan se kännykkä kädessä...


Ei, en väitä etten itse ole ollenkaan riippuvainen tästä pienestä ja ah niin välttämättömästä kapistuksesta. Itseasiassa mua on viime aikoina alkanut ärsyttää kun oon huomannu tarkistaneeni esim. Bloggerin 12 kertaa päivässä. Mutta koska oon tiedostanu asian, yritän myös tietoisesti välttää kännykän räpläämistä. Ja jos oon just joissakin juhlissa, mummun ja papan luona tai kaverilla on tärkeetä asiaa, syyllistyn hyvin harvoin siihen että tuijotan kännykkää. (vaikka nyt itse sanonkin) Ja mun mielestä just noissa edellä mainituissa tilanteissa on erityisen tökeröä räplätä kännykkää.

No mikä ihmiset sitten saa sitä puhelinta räpläämään? Yksi suurimmista syistä ovat ilmaiset tai lähes ilmaiset viestisovellukset kuten nyt esimerkiksi se WhatsApp. Siinäkään ei sinällään ole mitään pahaa jos sen käyttö pysyy kohtuudessa, mutta yhä useammilla ihmisillä sen käyttö menee pahasti liiallisuuksiin. Jos sä olet esim. kaverin kanssa kahvilla niin täytyykö sun oikeasti aivan välttämättä raportoida siitä samallla toiselle ja kolmannelle kaverille? Jos sä istut keittiön pöydän vieressä syömässä niin siitäkin on pakko informoida kavereita? Mä olen kyllä sitä mieltä, että ne kaverit pysyy hengissä ilman sitä joka asiasta raportoimistakin. Ja jos otetaan esimerkiksi tuo kahvilatilanne, niin varmasti sä voit kertoa sille toiselle ja kolmannelle kaverille vaikka seuraavana päivänä mitä te siellä kahvilla puhuitte ja söitkö pullan vai et :D


Toisille puhelimen räpläämisestä on tullut vain pinttynyt tapa. Sen ottaa vaistomaisesti taskusta esim. bussissa tai odottaessa jotakin. Jotkut tarkistavat aamulla ensimmäiseksi instan, facen, twitterin jne. Ja okei, myönnän on mullakin kännykässä pari vähän liian koukuttavaa sovellusta... Jälleen haluan kuitenkin painottaa sitä, että eihän bussissa kännykällä pelaamisessa ole mitään pahaa. Mutta jos se on oikeasti pakkomielle ja pieni minuutin ylimääräinen odottelukin saa jo kaivamaan kännykän taskusta niin se alkaa olla kyllä riippuvuuden merkki.


Kännykästä on toki paljon hyötyä ja se on hyvä tapa pitää yhteyttä kauempana asuviin kavereihin, mutta älypuhelimissa on kymmeniä sovelluksia joita ilmankin voi elää. Ne eivät oikeasti vaadi tarkistamista puolen tunnin välein. Ihmisille tekisikin älyttömän hyvää olla joskus ilman kännykkää. Itse testasin tätä jo muutamaan otteeseen; viikonloppuna serkkuni valmistujaisissa ja tänään kun olin kaverini kanssa. (Mulla oli tänään kännykkä mukana mutta vain varmuuden vuoksi, enkä kunniasanalla koskenut siihen kuin kerran ja silloinkin hyvästä syystä.)

Ilman kännykkää on oikeastaan aika vapauttavaa. Voi keskittyä antaumuksella siihen mitä toinen sanoo eikä päivä mene pilalle jos joku lähettää esim. ikävän viestin. Lisäksi on ajoissa, koska ei voi lähettää viestiä, "sori, mulla kestää vielä 30 min". Ja koulussa ilman kännykkää olemisesta saa irti vielä enemmän: tunnilla keskittyy aivan eri tavalla ilman kaverin kanssa tekstailua.

Kertokaa mulle jos ootte samaa/eri mieltä aiheesta ja miksi... Tällä erää ei sitten muuta kuin ihanaa kesän jatkoa ja muistakaa nauttia kavereiden seurasta, juhlista ja muustakin (ilman kännykkää jos mahdollista)!      

 ♥: Jenny

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Kommenttisi ilahduttaa enemmän kuin uskotkaan <3 Muistathan kuitenkin pysyä asiallisena!

.sidebar { text-align: center; } .sidebar{ float: right; margin-right: -10px; }